3
Fotocredits: 'Aardappelen koken', pixabay.com

FlashAardappel is een groente, volgens meerderheid Nederlanders

Wat valt juridisch gezien onder groente en fruit? Die vraag is belangrijk nu de Nederlandse overheid worstelt met het verlagen van de btw op groente en fruit. De aardappel is één van de discussiepunten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) wilde weten hoe consumenten hierover denken en liet onderzoek uitvoeren door het Future of Food Institute.

Bij de vraag ‘Beschouw je aardappels als groente of iets anders en waarom?’ zegt 55% van de ondervraagden de aardappel als groente te zien.

Ook werd consumenten gevraagd de aardappel in te delen in de categorieën van de Schijf van Vijf. 47% van de ondervraagden vindt dat de aardappel thuishoort onder de categorie groente en fruit. 36% schaart de aardappel onder brood, graanproducten en maaltijdbasissen zoals rijst en pasta. 11% vindt dat de aardappel bij geen enkele categorie past en 6% schaart de aardappel onder de overige categorieën.

Nederland gaat dus Frankrijk achterna, waar een portie aardappels en zelfs frites als een portie groente gelden

Nieuwe Oogst - Ruim de helft van Nederlandse consumenten ziet aardappel als groente, 31 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #3
  • 3 apr '23
  • 7:57

In Italië is de aardappel ook een groente. Voor mij ook vreemd. Vooral in de combinaties aardappeltaart, net als bietenbladtaart heel populair hier. En pizza metfrietjes er bovenop in plaats van groente, maken ze soms ook. Nee, niet alle Italiaans eten is lekker (het meeste wel hoor).

Anoniem vanaf nu
  • #2
  • 31 mrt '23
  • 15:08

Van oudsher hoort de aardappel net als graag en rijst tot de zetmeel gewassen waar behalve zetmeel minder andere nutriënten in zouden zitten. Dat is inmiddels wel achterhaald, maar in de recente nette schijf van vijf staat staat de aardappel daar nog steeds los van de groente, die andere nutriënten, mineralen, vitamines en eiwitten bevat. Ik denk dat dat nog steeds goed onderbouwd is, wat de mening van de geënquêteerden ook is.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 31 mrt '23
  • 13:41

Zelfs snoepworteltjes, zoete aardappelen en rabarber ondanks de grote hoeveelheid suiker die de consument erdoor gooit, worden als verse rauwe producten verkocht. 'Aardappelen-groente-vlees' is lang geleden als een soort Hollandse standaard-pot tot stand gekomen.
Waarom verse groenten en fruit ineens is veranderd in groente en fruit zonder het begrip 'vers' of rauw, is mij niet duidelijk. Maakt het ineens onnodig gecompliceerd, gaat richting grijze gebied. Ergens moet je een grens trekken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.