3
Fotocredits: 'Colruyt winkel', via Colruyt Group

Flash VoedselketenAankooplimiet voor basisproducten bij Colruyt

Klanten van de Belgische supermarktketen Colruyt keken raar op toen ze de briefjes zagen hangen. “Maximaal 10 stuks per klant. Zo blijft er genoeg over voor iedereen.” De coronacrisis was toch al voorbij?

Colruyt ziet zich genoodzaakt een verkoopmaximum op te leggen voor acht producten van het eigen merk, waaronder suiker, bloem en diepvriesfriet. Die producten zijn namelijk zo goedkoop dat ze opkopers en doorverkopers trekken: kleine winkeltjes en nachtwinkeltjes die goedkoper bij Colruyt winkelen dan bij hun eigen leverancier, legt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet uit.

Maar er was toch zoiets als voedselinflatie? Volgens Billiet is de prijs van veel basisproducten op de internationale markten weer fors lager. Zo kostte graan in 2022 nog €430 per ton, waar dat nu €250 per ton is.

Wat ook meespeelt is de bikkelharde concurrentie in Belgisch supermarktenland. Colruyt garandeert de laagste prijs, terwijl buitenlandse supermarkten zoals Albert Heijn lagere prijzen hanteren dan in hun thuisland, om marktaandeel te winnen. Daar moet Colruyt dan onder gaan zitten.

“Het lijkt een cynisch, bijna abstract spel van internationale marktnoteringen, meedogenloze concurrentie en grote spelers die tot op de bodem gaan qua prijs”, concludeert het Belgische Nieuwsblad.

Nieuwsblad - Waarom Colruyt aankooplimiet oplegt voor basisproducten: ?Voor meeste klanten zal dit geen problemen veroorzaken?, 18 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #3
  • 19 apr '23
  • 21:51

Geen idee hoe het wettelijk is vastgesteld. Iig hebben ze altijd de BTW op een bon staan, of kunnen een aparte vragen. Ik heb het ook wel gezien dat handelaren bij de Aldi een heleboel blikjes drinken kochten en later stonden ze die weer te verkopen aan een kraam op een braderie waar ze ook eten verkochten.
Ik deed met mijn moeder weleens met vlees als er 1 pak per persoon bij stond dat zij er 1 voor mij nam, dan had ik er toch 2 en vice versa.
Maar je moet de klanten eens boos zien worden als het met grote letters op papier aan het schap hing en dan bij de kassa er toch wat van af moesten halen. Mijn vader zegt dan altijd: moet je er eens een briefje van 100 aan hangen, dan zien ze het wel

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 19 apr '23
  • 21:20

Wettelijk mag het vast wel, maar bijv. de Albert Heijn heeft voor de (web)winkel in de algemene voorwaarden staan dat het voor consumenten bedoeld is. ("overige" punt 1)

Astrid Spijkers
  • #1
  • 18 apr '23
  • 13:30

Apart dat die winkeltjes bij winkels mogen winkelen om het in hun eigen winkel weer ter verkopen aan winkelpubliek............

Dat afhaalchinezen,shoarmazaken enz hun tomaten, sla enz bij een supermarkt halen kan ik nog inkomen, daar wordt eerst iets van 'gemaakt' voor het verkocht wordt, maar bloem inkopen bij een super en het dan in je eigen winkel weer verkopen, mag dat eigenlijk wettelijk wel?
Maar dat 'max 10 st. per persoon' kun je omzeilen. Je doet gewoon wat die Chinese dames met melkpoeder deden, om de beurt naar binnen met elkaars jas aan, of met je hele familie apart naar binnen en ieder 10 st. kopen........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.