Van augurken met slagroom en ansjovis en ijs tot aarde, talkpoeder en krijt. Dat zwangere vrouwen soms extreme zin hebben in bizarre hapjes, vinden we inmiddels wel normaal. Een baby in je buik hebben kost nou eenmaal veel energie. Daarom hebben vrouwen behoefte aan extra voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, magnesium, calcium, elektrolyten (natrium en kalium) en water. Maar liefst 90% van de zwangere vrouwen zou tijdens hun zwangerschap minstens één keer zo'n bijzondere hunkering naar voedsel (craving) ervaren.
Er zijn culturele verschillen maar ook fysiologische verklaringen te ontdekken bij die cravings, schrijft The Guardian. Neem bijvoorbeeld de craving naar zout. Het lichaam zou hierom vragen omdat zwangere vrouwen vaak te weinig drinken terwijl de vochtbehoefte tijdens de zwangerschap met ongeveer 150% stijgt. Zout helpt om vocht vast te houden, idealiter drink je gewoon meer water.
Hunkeren naar zoetigheid en ijskoude lekkernijen zoals milkshakes komt ook vaak voor. Dit kan komen door schommelingen in het bloedsuikerniveau, iets wat ook zonder diabetes kan gebeuren. Opeens een behoefte aan vlees zou samen kunnen hangen met ijzer. Dat ijzertekort zou soms ook kunnen leiden tot extremere en onverklaarbare verlangens, zoals naar krijt, ijs of aarde.
Hormonale veranderingen kunnen hongergevoelens én smaak veranderen. Bittere smaken zoals koffie of groente kunnen versterkt zijn, net als zoetigheid bij fruit.
Bijna iedereen snapt dat een zwangere vrouw rare eetgewoontes kan hebben of eet voor twee. Met dat laatste is het wel oppassen geblazen. De baby groeit ook prima zonder die extra bergen ijs of koekjes. Al maken de rare hunkeringen én afkeer van bepaalde soorten voedsel het een zwangere soms knap lastig.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.