9
Fotocredits: 'Beter voor kip, natuur en boer', Albert Heijn

FlashLandbouw zonder dieren

7 miljard mensen slachten jaarlijks 80 miljard dieren. Dat valt best mee als je je realiseert dat het minder dan 12 kippen per persoon per jaar zijn. De meeste slachtdieren zijn kippen en daarom klinkt het aantal zo groot. Nederlanders eten vooral varkens. Die wegen per stuk zo'n 40-50 keer zoveel als een kip. Aan het gegoochel met cijfers herken je de insteek van de krantenjournalist.

Groene Amsterdammer - Zonder grond en zonder dode dieren: de landbouw van de toekomst, 25 jun 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #9
  • 27 jun '21
  • 22:06

Rene Smit #4, je hebt al goede antwoorden gekregen op een deel van je vragen. Over de eikels in vraag 4: ja, dat zal ook gebeuren zolang je het gras niet maait. Dat mag wat mal klinken, omdat ongemaaid gras zo'n oerwoud lijkt waarin alles lijkt te verstikken, maar dat is schijn. Het is het maaien wat de monocultuur in stand houdt, omdat het gras van onderaf terug kan groeien terwijl de meeste andere planten het niet kunnen verdragen als ze herhaaldelijk een kopje kleiner worden gemaakt. In de natuur staan planten wel voor hetere concurrentie-vuren, en heel dik gras verstikt ook deels zichzelf.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #8
  • 27 jun '21
  • 16:05

Als we nou met z'n allen een jaar lang alleen maar muizen slachten en opeten en daarna massaal overschakelen op rundvlees, gaat de Groene dan een juichend artikel publiceren over de enorme daling in het aantal geslachte dieren?

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #7
  • 27 jun '21
  • 15:14

Rene Smit Met het fosfaat en stikstof uit alle riolen over de hele wereld. Ik zou het lokaler oplossen :-) überhaupt is die stromen schoon terugkrijgen bij de voedselproducent wegens vervuiling een heel problematisch gegeven op dit moment. Hormonen, medicatie en gewoonweg troep wat door de WC gaat is echt een probleem. Voor een deel van de productie is het vast een goed idee om vertical te gaan. Maar voor een heel aantal dingen zoals graan, aardappelen, rijst, Maïs en Soya de ruggengraat van alle voedselsystemen niet zo voor de hand liggend. Ik denk dat het goedkoper is om een vlot te bouwen en zee-aardappelen te gaan kweken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 27 jun '21
  • 8:47

#4, René, in een groentenkas kun je geen voedsel met serieuze gehalten aan macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten) verbouwen. Het levert vooral water, micronutriënten en vezels op. bij relatief hoge energiekosten.

Bacteriën en schimmels kunnen in fabrieken eiwit en zelfs vetten produceren. Of het voedsel oplevert dat wholefood genoemd kan worden, is de vraag. Het antwoord is vermoedelijk nee. De technieken staan nog aan het begin van hun carrière naar een volledige industrialisering van ons voedsel (want die komt eraan).

De koolhydraten (zeg maar granen) kun je het beste van de volle grond halen. Kostentechnisch is het niet te doen in een volledig kunstmatig systeem. Gewassen waar we vetten van halen (koolzaad, avocado, palmolie etc) vragen veel grond per unit olie. Daar willen we graag vanaf, want er is te weinig en het schaadt de biodiversiteit.

Het artikel in De Groene behandelt gelukkig ook bacteriën en schimmels, maar noteert ook rustig een tomaat als een alternatief voor dierlijk eiwit. Dat is van het niveau NOS-en-sla van een aantal jaren geleden.

Jan Harm Borger
Jan Harm Borger Land- en tuinbouw
  • #5
  • 27 jun '21
  • 0:30

#4 Alle vertical farming op dit moment is het telen van verpakt water, dus altijd groenten, zodra je iets met veel energie inhoud wil telen is vertical farming energieverspilling. Basis regel: een gewas kan maximaal 1 % van de energie die de zon geeft vastleggen, dan kun je wel uitreken hoeveel energie je nodig bent om een gewas te telen.

Consultants zeggen vaak wat de klanten willen horen, ze zijn inderdaad niet dom in het onderhouden van klantrelaties.

In het algemeen: Ga er niet vanuit dat de mensen die in het huidig systeem werken dom zijn, reken alle plannen die worden voorgesteld na en probeer beweringen te falsificeren.

Om over na te denken bij verticalfarming: hoe duur mogen de inputs zijn (gebouw, installatie en energie) om te concurreren met de zon en grond (in nl 5,5 euro per m2)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.