8
Fotocredits: 'Calories', Kai Brinker

FlashCalokaart naar keuze

Vanaf woensdag moeten café's, restaurants en afhaalrestaurants in Engeland met meer dan 250 medewerkers verplicht de calorieën op de menukaart vermelden. De maatregel maakt deel uit van een bredere strategie om zwaarlijvigheid terug te dringen en gezond eten te bevorderen.

De maatregel doet stof opwaaien. Uit eten gaan is verwennerij. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat de nieuwe wetgeving gaat helpen, is de logische gedachte. Wie 'fout' eet, moet zich niet geslachtofferd voelen. Om daaraan tegemoet te komen mogen klanten om een menukaart zonder calorieën vragen.

Werkt zo'n calokaart? Dat is onbekend. Niettemin lijken de grotere ketens wel hun gerechten aan te passen om het aantal calorieën van een menu niet uit de hand te laten lopen. Volgens Amerikaans onderzoek is dat een kortdurend effect. Een meerderheid van de Britten denkt wel dat ze hun bestelling laten beïnvloeden door de kaart. Ook dranken met meer dan 1,3% alcohol vallen onder de regeling. Daar zullen misschien de meeste Engelsen nog het meest van schrikken.

Independent - Calorie counts: What?s the real impact on diners and restaurants?, 5 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #8
  • 11 apr '22
  • 11:36

#2 Voor kleine (horeca)bedrijven zou deze maatregel wel disproportioneel veel werk opleveren. Stel je eens voor, als klein eetcafé heb je een nieuw lunchgerecht bedacht. Dan kun je bijvoorbeeld een bomb calorimeter, of voedingswaardetabellen gebruiken om het aantal calorieën te berekenen. In beide gevallen, als je al tot een betrouwbare meting komt, vereist de vermelding vervolgens een zeer gestandaardiseerde bereiding. Want als de kok een beetje uitschiet met de olie in de pan, klopt er al niks meer van het calorieënaantal op de menukaart. Dus: alleen haalbaar voor grote restaurantketens.

Astrid Spijkers
  • #7
  • 8 apr '22
  • 6:56

Heeeeeeeeeeeeeeeele diepe zucht.................................................

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #6
  • 8 apr '22
  • 0:35

#5 Aangezien je er zelf op in gaat; waar zijn al die overledenen en vaccinschade slachtoffers dan?
Ik heb een tijdje terug behoorlijk zichtbaar het een en ander hier geplaatst maar daar reageren zowel jij als jouw medestrijder Theo niet op. Ik vind het apart dat een onderwerp wat eerst zo ongeveer jullie dagelijks leven leek te beheersen, ineens helemaal niets meer lijkt te betekenen. In mijn gelinkte bericht staan een paar linkjes, die komen van wetenschappelijke bronnen, niet van een dansleraar.
De link die jij stuurt levert een website op die Jeroen Pols als "advocaat" presenteert..... nah dat is hij niet. Pols heeft Willems vader in de gevangenis leren kennen, beide zaten een meerjarige straf uit, Jeroen heeft daar een, naar eigen zeggen, cum laude juridische studie voltooid en is daarna nochtans als "jurist, (een titel die ik mij of jij ook aan zou kunnen meten) ipv advocaat de realiteit in gedoken.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 6 apr '22
  • 7:33

Je eerste alinea ga ik hier niet op in Erik, heeft niks met het onderwerp te maken en vind ik nogal schofferend overkomen. Nogal respectloos naar al die overledenen en vaccinschade slachtoffers toe ook.

En statiegeld op flesjes vruchtensappen gaat eraan komen beste, wist je dat nog niet? In het kader van: als je het 1 doet, dan ook het ander, ofwel alles gelijk trekken, dus ook met calokaarten hoort dat.

PS: mocht je interesse hebben in Willem Engel, kijk dan hier maar even. (doe je natuurlijk niet)Eindelijk een rechter die vind dat vrijheid van meningsuiting een zeer belangrijke grondrecht. Dat is alles, al teveel, wat ik hier zeg, maar stop met schofferende vragen te stellen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 5 apr '22
  • 22:31

Astrid, ik herken jouw bevlogenheid uit de Covid periode, hoe gaat het daarmee trouwens, veel uitvaarten bezocht van al die voorspelde vaccinatie doden? In Duitsland heeft een 65 jarige man 87 vaccinaties overleefd trouwens. Jammer dat wij van zowel jou als Theo werkelijk niets meer lezen over iets waar jullie zo diep in zaten, zelfs de arrestatie van Engel leverde niets op hier.

Maar goed, de UK en voeding. Beide kun je direct linken aan de Derde Wereld. Ik ben in veel landen geweest maar nergens is het eten zo slecht als daar, op de curry zaken na dan.
De overheid lijkt dit eindelijk een beetje te beseffen en doet een poging, maar die moet je wel in perspectief zien.
Friet is niet ongezond en een hamburger ook niet zolang het niet jouw dagelijks menu is en dat is in de UK, de Vervelende Staten en steeds meer ook in ons land het geval.
Om deze maatregel niet voor kleine bedrijven te laten gelden is ongeveer hetzelfde als dat er in ons land geen statiegeld wordt gevraagd voor plastic flessen met vruchtensap; je kunt er iets op verzinnen maar uiteindelijk is het inconsequent.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.