0
Fotocredits: 'Bloeiende akkerrand', Annika de Jong voor FL Media

Flash Perspectief€603 miljoen extra nodig voor Belgische biodiversiteit

België moet meer investeren in natuurbehoud, vindt het Wereld Natuur Fonds (WWF). WWF-België schat dat de Belgische overheden €855,5 miljoen aan biodiversiteitsbeleid besteedden in 2020. Tussen nu en 2030 zouden onze zuiderburen jaarlijks €603 miljoen extra moeten investeren om Europese en internationale verdragen rond natuurbehoud na te leven.

Het miljoenenbedrag vertegenwoordigt circa 0,22% van de totale Belgische overheidsuitgaven (of 0,13% van het Belgische bbp). In vergelijking met subsidies die naar praktijken gaan die de natuur schaden, is het een schijntje, stelt het WWF. België gaf in 2020 bijna €13 miljard subsidie aan fossiele brandstoffen.

Dat becijferde het WWF in een rapport dat vandaag, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, uitkomt. Het WWF roept België op om de financieringskloof te dichten tussen hun uitgesproken ambities en concrete acties.

Belgen steunen hun roep voor een betere bescherming van de biodiversiteit, aldus het WWF. Zo stuurden al ruim 14.000 Belgen rechtstreekse berichten naar bevoegde ministers en Belgische Europarlementariërs met de wens voor de ambitieuze Natuurherstelwet van de Europese Commissie en komen burgers lokaal in actie.

Een woordvoerder van minister Zuhal Demir laat aan VRT nws weten dat het onderwerp prioriteit heeft en er ongeziene budgetten worden uitgetrokken. "Anno 2022 werd het jaarlijkse regulier beleidskrediet met minstens €100 miljoen verhoogd in vergelijking met 2019, wat gezien de budgettaire beperkingen een enorme inspanning is."

Nederland heeft vooralsnog €24,3 miljard uitgetrokken voor direct natuurherstel en maatregelen die daar indirect toe moeten leiden, zoals de uitkoop van boeren.

WWF: "België moet ruim 600 miljoen euro per jaar meer uitgeven om biodiverser te worden", 22 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.