1
Fotocredits: 'Sportvrouwen', marybettiniblank

Flash Gezondheid‘Zes maanden sporten maakt acht maanden jonger’

Een half jaar sporten, maakt bijna 8 maanden jonger. Dat toont de nog niet gepubliceerde Bioklok-pilot studie van onder meer de Universiteit van Gent onder 33 volwassenen aan.

In het onderzoek werd gekeken naar de epigenetische leeftijd van het lichaam, dus naar de veroudering van cellen, organen en weefsels, en naar de VO2max, een maat voor aerobe fitheid en functionele capaciteit. De deelnemers kregen 6 maanden intensieve fietstraining, aangepast aan hun basisconditie. Het programma bestond uit 2 korte en 1 lange fietstraining per week, wat neerkwam op gemiddeld 5 uur per week.

Na 6 maanden waren de deelnemers natuurlijk chronologisch 6 maanden ouder geworden, maar dat zag je niet terug in hun epigenetische leeftijd. Gemiddeld was de lichaamsleeftijd met 7,7 maanden verminderd. Ook de slagaders waren 3,6 jaar jonger en de VO2max verbeterde met bijna 20%.

Oftewel, als je heel jong begint met sporten, kan je dan ooit wel ouder worden dan 0? Epigenetische leeftijd zegt helaas niet alles. Er waren ook proefpersonen die na 6 maanden epigenetisch juist ouder waren geworden. Dat konden de onderzoekers voor 50% verklaren door een infectie. Epigenetische leeftijd is dus niet de meest zuivere meetstandaard voor biologische leeftijd, maar je hoeft je niet per se zorgen te maken als je ineens epigenetisch sterk verouderd bent.

NieuwsVoorDiëtisten - Sporten maakt bewezen jonger ? Nieuws voor diëtisten, 21 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 26 jun '24
  • 8:01

Epigenetische leeftijd en sporten.......hmmm. Doet me denken aan Robert Marchand, die op z'n 80 met een wielercarriere begon, en op zijn 100 sneller fietste dan ik ooit in mijn jeugd gedaan heb. Had geen last van arthroses ed, terwijl zijn tijdgenoten vaak al in een rolstoel rond reden, ipv op de fiets. Hij was wel zijn hele leven sportief bezig, had op zijn 100 het fysieke gestel van een fitte vijftiger..
Voor de oudjes is er nog hoop.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.