Twee jaar moesten de 'bradeurs', de standhouders en koopjesjagers, op een houtje bijten omdat covid roet in het eten strooide. Maar dit weekend ging de Braderie van Lille, de grootste rommelmarkt van Europa dan toch weer van start. Twee tot drie miljoen bezoekers verwachtte de burgemeester voor de non-stop braderie van zaterdagochtend 8 uur tot zondag 18.00 uur. En niemand die zich zal beklagen over de geur van mosselen, friet en bier (of pies) die de stad zal doordringen.
Hét traditionele braderie-eten is moules-frites, mosselen met friet, met bier erbij. De organisatoren sloegen groot in: er gaan 500 ton mosselen (een half miljoen kilo), 30 ton friet en duizenden liters bier doorheen. De mosselen komen trouwens uit Nederland, waar ze verwaterd, gewassen en gesorteerd zijn.
De braderie is eco-verantwoord: de mosselschelpen worden gerecycleerd tot tegels en decoratieve voorwerpen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.