6
Fotocredits: Tata Steel IJmuiden, Alf van Beem

Flash‘25-kilometer stikstofoplossing kabinet wankelt’

Dat zeggen stikstofexpert Jan-Willem Erisman en milieubestuurskundige Raoul Beunen desgevraagd in het Financieele Dagblad. Ze zeggen dat de 25 kilometer-grens die het kabinet voorstelt om de impact van uitgestoten stikstof juridisch af te kappen op basis van Nederlandse regelgeving, volgens Europees recht (dat voorgaat boven het Nederlandse) niet kan.

Volgens Beunen en Erisman kan een afstandsgrens pas worden ingevoerd nadat eerst een pakket maatregelen is vastgesteld dat de stikstofdepositie structureel verlaagt, met een bewezen of zeer aannemelijk resultaat. Volgens Erisman is de door de overheid afstandsgrens 'een juridisch risico'. Volgens Nico Gerrits die op Foodlog regelmatig over stikstof schrijft, is het maatregelenpakket ter beperking van emissies belang voor de Europese wetgever; het is te moeilijk om precieze effecten te bepalen en van daaruit te bepalen welke emissies wel of niet vervulbaar zijn. De Nederlandse regering heeft niettemin besloten natuureffecten te toetsen aan de hand van mollen stikstof. Een en ander ook binnen een complex kader van regelgeving dat weinig tot geen zekerheid kan bieden over daadwerkelijke verbetering van de instandhouding van natuurgebieden in ons land.

Het Financieele Dagblad - Oplossing voor stikstofcrisis wankelt nu al, 4 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #6
  • 5 feb '22
  • 11:58

Ik heb begrepen dat de emissie die verder dan 25 km van de bron neerslaat gecompenseerd wordt door generieke Nederlandse maatregelen, die de totale emissie in Nederland doen afnemen. Kan ik mee leven. Het probleem is dat er voor dat laatste nog geen generieke maatregelen genomen zijn. Sterker nog, die zijn nog zo pril in ontwikkeling dat een reductie nog lang op zich laat wachten.

Ik krijg steeds sterker het gevoel dat een weigering van een nieuwe derogatie als een godsgeschenk komt voor onze overheid: door de EU-wet verplichte reductie in het gebruik van dierlijke mest wordt de emissie van ammoniak met terugwerkende kracht tot 1 januari voldoende beperkt om de ‘lock down’ van Nederland direct op te heffen. Het is beslist geen klein bier. Het zo lang mogelijk uitstellen van het indienen van een verplicht Nitraatactieplan, het schofferen van de EC door het indienen van een plan dat zo slecht is dat het bespreken ervan door haar als zinloos gezien wordt, het vervolgens treuzelen met het indienen van een serieus plan (nog niet gebeurd) en vervolgens het toch alleszins redelijk vinden dat de EC en Nitraatcommissie hun agenda’s nu al omgooien om Nederland een derogatie, een gunst, te verlenen, het hoort m.i. allemaal bij het bidden om dit godsgeschenk. Dat lijkt de landbouw niet in de smiezen te hebben, gelet op haar pogingen het Nitraatactieplan, wat een solide basis voor derogatie hoort te zijn, minder effectief of handhaafbaar te maken. Je zou immers het tegenovergestelde verwachten.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 5 feb '22
  • 11:11

#4 Het is niet de MOB, maar de overheid die er een rommel van maakt. Door niet voldoende inzicht en lange termijn plannen te hebben krijgen we dit soort rare geitenpaadjes. 98,6% van de uitstoot van Tata Steel wordt nu weggepoetst.
De reden hiervoor was de niet langer houdbare afkapgrens van 5 km voor wegverkeer, ook nog een berekend met een ander model (OPS vs SRM) wat van de rechter niet langer zonder onderbouwing mocht. Oplossing, iedereen een niet onderbouwde afkapgrens. Die grens pakt voor NOx veel gunstiger uit dan NH3, of dit de bedoeling is blijft gissen & WOBben.

Terug naar basis (kost tijd) en bakzeil halen is de enigste oplossing. Door via rechter aan te vechten gebeurt dit ook, we gaan gewoon weer op slot met alle gevolgen van dien. Ja we moeten iets doen aan stikstof en beter benutten, allemaal (paniekvoetbal is niet nodig). 25 miljard op zoek naar een niet onderbouwde besteding is ook onverkoopbaar en toch lukt dat vooralsnog…

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 4 feb '22
  • 22:28

#2, Ja en iedereen mag hobbymatig vergunning vrij max 5 paarden/ runderen houden minus 1 is nog steeds 4 ; ) Moet je wel een grote tuin hebben.
Nu bedenk ik net dat er eigenlijk ook een houd verbod op dieren moet komen voor burgers. En eigenlijk moet elke burger dus ook melden hoeveel dieren deze heeft en dan maar hopen dat die een keer gelegaliseerd kunnen worden onder PAS2.0 Anders pech gehad en breng ze maar naar een manege met een NB vergunning. Bullsh#t natuurlijk. Maar zo zou het wel moeten als het volgens de wet van Johan moet.. Of er nu 100 koeien buiten je vergunning vallen of 5, ammoniak blijft ammoniak. Dat hij de individuele burger vast niet op de korrel gaat nemen is iets anders.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #3
  • 4 feb '22
  • 14:16

Ik meen dat de 25 km grens er ook is om extern salderen over afstanden groter dan 25 km onmogelijk te maken, zodat bepaalde gebieden niet helemaal leeglopen, dat kan wel m.i.. De effecten van uitstoot afkappen op 25 km dat lijkt mij juridisch inderdaad niet houdbaar.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 4 feb '22
  • 13:50

Creatief met...
Hermen Vreugdenhil heeft al vele voorbeelden gegeven en ook de MOB pakt ze op/aan.
Dit is niets anders dan geitenpaadjes en uitstelgedrag, de wal keert het schip wel weer, maar dan zijn we jaren verder en heel veel onzekerheid.

Ook leuk voorbeeldje in Volkskrant intern salderen met paard levert 2 villa's

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.