3
Fotocredits: 'De Hondspol', Stichting Grondbeheer

Flash25%-doel biologische landbouw verlaten

Het Europees Parlement stemt in met een 'boervriendelijke' invulling van de Farm to Fork-strategie van Frans Timmermans. Het streefdoel van 25% biologische landbouw in 2030 is geschrapt. De Europarlementariërs willen zich er niet op laten vastpinnen. Voor je het weet is er sprake van versoepeling van de regels om maar aan de doelstelling te voldoen en overproductie. De vraag naar biologisch was immers ook tijdens Covid - toen we nog gezond wilden eten om de ziekte te vermijden - nog lang geen 25% van het marktvolume. Daar komt nog bij dat Europese consumenten met het oog op de gierende inflatie en onzekerheid door de Oekraïnecrisis moeilijker te bewegen zullen zijn om meer biologisch te kopen.

Dus wil het EP dat er veel meer rekening wordt gehouden met de belangrijke rol van een korte, lokale en seizoensgebonden toeleveringsketen, en, niet te vergeten, 'slimme technieken'. Daar moet in geïnvesteerd worden. Net als in het aanmoedigen van consumenten meer biologisch te kopen en promoten van biologische producten door winkelketens. Maar dan door de lidstaten, die daar zelf streefcijfers voor moeten vaststellen.

Nieuwe Oogst - Europees Parlement schrapt biologisch streefdoel van 25 procent, 4 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 8 mei '22
  • 11:50

Het leek ook mij geen goed plan.
Ik snapte niet waarom de biolandbouw er zo blij mee was. De 25% was een recept voor lagere prijzen voor bio en/of verwatering.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 6 mei '22
  • 18:00

Hoera

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.