FlashLogisch: 200 miljoen roze Chiquita-bananen

De plakkertjes op Chiquitabananen kleuren deze maand roze in plaats van het vertrouwde blauw. Wereldwijd krijgen 200 miljoen bananen een 'pink ribbon'-sticker opgeplakt om aandacht te vragen voor borstkanker. Een logische actie, vindt de bananenhandelaar. De ambassadeur van de Chiquita-banaan, Miss Chiquita ('the first lady of fruit), is een vrouw.

Distrifood - Chiquita-banaan is roze in borstkankermaand, 3 okt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #8
  • 4 okt '19
  • 9:40

Precies wat ik bedoel arry, ook al is het een en dezelfde soort, er zijn heel veel omstandigheden die van inbloed op de smaak hebben dat sommige merken nu eenmaal niet lekker smaken voor sommige mensen.
Er zijn mensen die in geen enkele verschil proeven, alleen verschil in hoe rijps ze zijn.
Dat van genetisch niet helemaal hetzelfde boontje zijn omdat het een zaadgewas is heb ik weinig knowhow van, maar het is 1 soort die ik zaai, altijd dezelfde en als de omstandigheden goed zijn smaken ze allemaal hetzelfde, is het wat slechter, smaken ze ook allemaal hetzelfde, er is geen enkele boon die dan op mijn bord erbovenuit stijgt dat die een heel andere smaak heeft. Maar dat heeft niks met genetica te maken, dat heeft met het weer te maken, hoeveel water je zelf geeft, doe je extra compost erbij, worden ze opgevreten door insecten enz. Anders zouden er altijd bonen tussen moeten zitten die vies smaken en dat heb ik dus niet

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #7
  • 4 okt '19
  • 9:01

Naast de invloed van het weer of klimaat wat Astrid noemt, heeft het tijdstip van oogsten en de methode van rijpen ook invloed. Vooral als de trossen iets te vroeg geoogst worden, wat soms voorkomt als de prijs hoog is, of er snel geleverd moet worden, kan het gebeuren dat de vuchten onvoldoende gevuld zijn. Er is dan een verkeerde verhouding tussen zetmeel en andere stoffen die verdwijnen tegen het einde van de groei. De zetmeel kan worden omgezet in suikers tijdens het rijpen.
Alle bananen worden groen geoogst en verscheept. Ze worden afgerijpt in rijpingskamers met ethyleengas vlak voor ze naar de groothandel gaan. Daar zijn protocollen voor, maar die kunnen verschillen in de manier waarop het gas gegenereerd wordt, wat voor grondstof wordt gebruikt, en de temperatuur waarbij het rijpen plaatsvindt.
Allemaal genoeg bronnen van variatie om toch bij een iets ander product uit te komen, ook al is het uitgangsmateriaal een kloon. Er zijn overigens ook nog wel verschillende sub-klonen binnen Dwarf Cavendish.

Henric van der Krogt
  • #6
  • 4 okt '19
  • 8:44

Astrid, ik denk dat de bananen van elk merk uit allerlei landen met allerlei klimaten en weersomstandigheden komen. Jouw bonen zijn waarschijnlijk genetisch niet allemaal hetzelfde, omdat het een zaadgewas is. Banaan wordt vegetatief vermeerderd, waardoor elke plant identiek is.
Overigens komen de gele ananassen ook in ieder geval deels uit Afrika. Ik rijd een paar keer per jaar langs één van hun gigantische farms vlakbij Nairobi. Overigens altijd gedacht dat die dingen aan een boom groeien, maar dat zal aan mij liggen.

Astrid Spijkers
  • #5
  • 4 okt '19
  • 8:37

Kan Henric, maar groeien ze ook allemaal in hetzelfde land met precies dezelfde weersomstandigheden enz?
Als de zomer bijv vrij nat is, dus veel regen smaken mijn boontjes uit de tuin ook anders dan wanneer het erg droog is en ik zelf op de bodem water geef. Ook kunnen bonen heel goed tegen droogte en heet weer, ze groeien dna gewoon goed, als het te nat is groeien ze slecht, dat kan de smaak enorm beinvloeden, net als met bananen dus.

Henric van der Krogt
  • #4
  • 4 okt '19
  • 8:13

Wel apart, dat smaakverschil, terwijl ze allemaal van hetzelfde ras (Cavendish) zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.