3
Fotocredits: 'Yiwu by night', wikimedia

FlashHonderdvijftig miljoen Chinezen in de kou

Om de energiebesparingsmaatregelen uit het Dertiende Vijfjarenplan te halen, gaat de Chinese autoriteiten niets te ver. In de Chinese miljoenenstad Yiwu ging onlangs pardoes de straatverlichting uit. Net als de verwarming in kantoren, scholen, winkelcentra en zelfs ziekenhuizen. In heel China ondervinden zo'n 150 miljoen Chinezen wat het betekent als de overheid aan de knoppen draait om het energieverbruik en de vervuiling (CO2-uitstoot) onder de doelstellingen van het Vijfjarenplan te brengen. Dat belooft wat voor 2060, als China CO2-neutraal moet zijn.

NRC - Even het licht uit in China om de klimaatdoelen te halen, 30 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #3
  • 31 dec '20
  • 16:07

Niet alleen Yiwu met z'n 1.2 mln inwoners, zie https://www.freemalaysiatoday.com/category/business/2020/12/22/tens-of-millions-in-china-facing-winter-power-blackouts-rationing/
Speculation has swirled online that the power shortages may be self-inflicted as a result of China’s embargo of Australian coal, which has left ships stranded at ports, unable to offload large quantities of coal. However, Australian coal only made up about 3% of last year’s total coal imports of 265 million tonnes, according to data from the National Bureau of Statistics.

https://timesofindia.indiatimes.com/world/china/the-whole-city-was-dark-china-rations-electricity-for-millions/articleshow/79854450.cms
Chinese officials have denied that the ban on Australian coal is responsible for the current squeeze on energy, noting that in 2018 less than 8% of China’s coal consumption involved imported coal; much of Australia’s coal s also used for steel and other metals, not power. But the government has also acknowledged, with rare bluntness, the scale of the problem.

https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3115119/china-suffers-worst-power-blackouts-decade-post-coronavirus
From January to November 2020, China consumed 6,677.2 billion kilowatt-hours (kWh) of electricity, more than the annual totals for 2017 and 2018.

Het nadeel van een plan-economie als ineens overal de productie = energievraag explodeert.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #2
  • 31 dec '20
  • 12:18

Jesus, NRC, alleen maar stagiaires aan het thuiswerken zeker? Tjongejongejonge.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 30 dec '20
  • 20:26

De Chinezen zitten niet in het donker omdat China de klimaatdoelen wilt halen, de Chinezen zitten in het donker omdat China een handelsoorlog met Australië startte en de import van Australische steenkool in de ban deed.
Het is triest dat de NRC klakkeloos Chinese propaganda verkondigt en geloven wat het autoritaire China vertelt in plaats van iets dieper te graven naar de feiten.

Ik vraag mij af is er een gebrek aan nieuwsgierigheid bij de NRC? Of krijgen ze er voor betaalt om dit te plaatsen? Proberen ze het Chinese systeem aan ons te verkopen om de klimaat en andere doelstellingen te halen? Of is het gewoon pure naïviteit en incompetentie van de NRC journalist die dit schreef.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.