5
Fotocredits: 'Zittend op de grond werken, via PxHere CC0

Flash Gezondheid‘10.000 doden per jaar door stoelgebruikstoornis’

Als je wilt zitten, zorg er dan voor dat je niet lekker zit. Neem in plaats van die comfortabele (bureau)stoel of bank, de grond, een krukje of die oncomfortabele Rietveld stoel. Grote kans dat je niet stil kunt zitten én juist dan zit je pas goed.

Dat zegt verslavingsarts Robert van de Graaf in gesprek met NRC. Van de Graaf benadert en behandelt ons zittende bestaan als een vorm van verslaving: de chair use disorder. Hij schreef eerder al over een patiënt met zitverslaving op Foodlog.

Consumeren en ontspannen gaan vaak hand in hand met het zitten op een comfortabele stoel of bank. Opgeteld zitten we al snel 10 tot 12 uur per dag. Dat is ziekmakend; van de Graaf schat het aantal vroegtijdige overlijdens door overmatig zitten in Nederland op 10.000. Hoe langer je lui zit, hoe groter de lichamelijke en psychische risico's. Hij zou het liefst op elke stoel 'Lang en lui zitten is dodelijk' zien staan, net als de etiketten op sigaretten.

Met bewustwording, humor, kleine doelen en 'oefenen, oefenen, oefenen' kunnen we afkicken. "Durf te spelen", is zijn advies. Kijk eens naar de manier van werken, in plaats van die nieuwe dure comfortabele bureaustoel bij een stijve nek. Biedt iemand ook niet gelijk een stoel aan bij binnenkomst. Een cultuuromslag is nodig.

Een voorbeeld zouden we kunnen nemen aan jonge kinderen. Die kunnen nauwelijks stilzitten (soms tot ergernis van volwassenen). Vanaf een jaar of 6 "drillen we kinderen vervolgens tot urenlang stilzittende wezens".

NRC - ?Lang en lui zitten is dodelijk? zou op elke makkelijke stoel moeten staan, vindt deze verslavingsarts, 29 aug 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
 • #5
 • 4 sep '23
 • 21:34

Bij een afspraak waarvoor ik moet wachten blijf ik staan. Dat is nogal tegen de gewoonte in (ga lekker zitten, kopje koffie?) , dus ik probeer het lichte ongemak dat ontstaat doordat ik niet meteen ga zitten weg te wuiven met zoiets als "zitten is het nieuwe roken, toch". Tijdens het gesprek zelf blijven staan is nog een kilometerstap te ver ;-).

Trouwens, Astrid Spijkers , volgens deze mijnheer, Andrew Huberman (en anderen deskundigen met hem) ben jij goed bezig - de hele dag aanrommelen, friemelen, zitten, opstaan en weer gaan zitten, zelfs nerveus wippen met je been terwijl je zit, schijnt beter te zijn voor vetverbranding / algehele fitheid dan de hele dag zitten en een uur fitnessen/joggen/intensief bewegen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #4
 • 31 aug '23
 • 16:12

Gelukkig is er Semaglutine, goed voor het 'afkicken van alles'.
Ik vraag mij wel af hoe je dan van een zitverslaving afkickt zonder af te vallen.

Astrid Spijkers
 • #3
 • 30 aug '23
 • 19:05

Hahahahaha, ja Theo, das ook nog eens wat, anders lig je veel te lang stil

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #2
 • 30 aug '23
 • 18:16

En gebruik in de slaapkamer een bed waarin het onmogelijk is je draai te vinden. De hele nacht van de linker- naar de rechterzij zodat je weinig slaapt maar wel veel beweegt. Dat is echt het einde!

Astrid Spijkers
 • #1
 • 30 aug '23
 • 13:03

Gelukkig zit ik vrijwel nooit 'lui', ik zit wel, maar ben constant bezig, tekenen, kleuren, plakken, opstaan om wat te pakken en weer zitten. Voetenbankje met de ronde kant naar onder zodat mijn benen steeds kunnen bewegen(wiebelen), naar voren zitten, naar achteren enz. Ik hoef dus niet op de grond te zitten om te bewegen, het is maar net wat je aan het doen bent.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.