De onderzoekers lieten 262 jonge proefpersonen (76% vrouwen, gemiddelde leeftijd 20,5 jaar) vragenlijsten invullen over hun eet- en beweeggewoonten. Ook moesten de proefpersonen aangeven vaak ze traditionele blogs raadpleegden, microblogs (Twitter, Instagram) en apps met 'fitspiration'-content.
De resultaten lieten een duidelijk verband zien tussen het veelvuldig gebruik van apps en microblogs en een verstoord eetgedrag of dwangmatige lichaamsbeweging.
Dit soort fitspiration-berichten op het gebied van voeding en beweging op microblogs en mobiele apps kunnen tot risicovol gedrag leiden, concluderen de onderzoekers.
Vooral jongeren die regelmatig dit soort media gebruiken, zijn kwetsbaar. "Er is al veel onderzoek gedaan dat in kaart brengt op welke wijze jongeren gevoelig zijn voor de gevolgen van mediagebruik op het gebied van hun lichaamsbeeld", zegt auteur Veronica Hefner. "Maar het lijkt er op dat 'fitspiration'-content wel heel specifiek in verband staat met risicovol gedrag als dwangmatige lichaamsbeweging en een verstoord eetgedrag."
De onderzoekers stelden vast dat de gevonden associatie zich alleen voordeed bij microblogs en apps; bij traditionele blogs was er geen sprake van een associatie met ongezond gedrag.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Arjan #11 :
Ik ga een heel eind met je mee.
Je haalde een zin uit het artikel naar voren: 'De onderzoekers stelden vast dat de gevonden associatie zich alleen voordeed bij microblogs en apps; bij traditionele blogs was er geen sprake van een associatie met ongezond gedrag.'
"Voor bepaalde karakters is het nu eenmaal logisch om tot het gaatje te gaan. Zonder die instelling bereik je de top nooit. Het gebruik van apps e.d. is het gevolg van die instelling, niet de oorzaak."
Klinkt als een waarheid als een koe, maar toch heb ik enige twijfels.
Elke generatie heeft zijn eigen vindingen gehad in het verleden, met mogelijkheden & valkuilen.
Dat is nu duidelijk tegenwoordig ook aan de hand, wat mij betreft. De valkuil lijkt mij nu m.n. op sociaal vlak te liggen. En ik vind het zelf uit mijn ervaringen schrikbarend.
BTW: Ik neem ook terdege mee, dat er bij mij sprake ook van een 'generatiekloof' kan zijn (what else is new).
"Maar het lijkt er op dat 'fitspiration'-content wel heel specifiek in verband staat met risicovol gedrag als dwangmatige lichaamsbeweging en een verstoord eetgedrag."
'De onderzoekers stelden vast dat de gevonden associatie zich alleen voordeed bij microblogs en apps; bij traditionele blogs was er geen sprake van een associatie met ongezond gedrag.'
Feit is nu eenmaal dat elk pondje vet dat je verliest, betere sportieve prestaties tot gevolg heeft. Tot een bepaalde ondergrens uiteraard en behalve bij darten. Maar waar die grens ligt dat weet je pas als je 'm gepasseerd bent.
Voor bepaalde karakters is het nu eenmaal logisch om tot het gaatje te gaan. Zonder die instelling bereik je de top nooit. Het gebruik van apps e.d. is het gevolg van die instelling, niet de oorzaak. Als Leontien van Moorsel deze technologie tot haar beschikking had gehad was haar eetstoornis er heus niet meer of minder om geweest. Ze won op 500 calorieën de Alpe d' Huez en was daarna teleurgesteld over haar gewichtsverlies, vertelde ze bij Pauw en Witteman.
Ja Sander, dat verband heb ikzelf gelegd.
En een app maken om life-style te veranderen (voor de lange duur) heb ik nog niet gezien. Sowieso is deze gedachte alleen bij sommigen te vinden.
Jouw vernoemde artikel: contact maken met bijv. je moeder via SMS kan natuurlijk.
Op mijn voornoemde bushalte (echt beleefd; stonden we met veel mensen, en alle anderen hadden het 'koppie-down'. Misschien waren ze wel allemaal aan het sms'en met hun moeder...).
Ria, dit onderzoek gaat niet over het effect van een al dan niet goed dieet. Maar over het verband met apps. Je zou het zo goed een app kunnen maken om langzaam af te vallen.
Ik ben het helemaal met je eens de gezondheid nogal gehypet wordt, zeker om dat we er steeds meer achter komen hoe weinig we echt weten over de relaties, effecten en verbanden tussen gedrag, voeding en gezondheid. Behalve dan dat we weten dat die verbanden er zijn.
Over (social) media gebruik: Ik vind het plaatje van een trein vol kranten veelzeggend. En het artikel ook goed.
Sander #7 :
Laat ik het in een breder kader stellen: sowieso vindt ik dat allerlei dieten geen nut hebben.
Zoals ik al meerdere malen op deze website beweerd heb, is alleen een (langzame) verandering in het eetpatroon zelf uiteindelijk gunstig.
Bovendien heb ik al meermalen gesteld dat 'wij met z'n allen' teveel bezig zijn met 'gezondheid' op een abnormale manier.
Dit onderzoek sterkt mij in mijn gedachten.
"En de opmerking dat mensen in een bushalte naar 'dat dingetje' te kijken.. wat heeft dat met dit onderzoek te maken? En is het opeens wel goed of slecht als zij de Linda/Jamie/Telegraaf/FD/Metro/Story stonden te lezen?"
Soms bezig ik associatie, zo zit ik nou eenmaal in elkaar, Sander.
Ik heb trouwens nooit gezien dat men 'en masse' in een bushalte de 'Linda/Jamie/Telegraaf/FD/Metro/Story' stond te lezen, noch het FD.
'Dit dingetje' heeft voor mij veel power, maar heeft ook het gevaar dat mensen niet meer direct contact met elkaar hebben en misschien soms in hun eigen beleving blijven zitten (zie dus bovenstaand artikel: later tegevoegd).