Fitnesstrackers slaan de plank flink mis bij het tellen van de calorieën die je verbrandt. Daarom kun je ze maar beter niet gebruiken voor het afstemmen van je energie-inname op je energieverbruik, zeggen onderzoekers van Stanford University.

De Amerikaanse wetenschappers testten 7 stappentellers en fitnesstrackers bij 60 vrijwilligers die ze lieten fietsen, hardlopen en wandelen. Zes van de 7 trackers hielden accuraat de hartslag bij, met een afwijking van minder dan 5%. Bij het calorieën tellen bleken de apparaatjes er minstens 20% naast te zitten en soms nog veel meer. De fabrikanten van fitnesstrackers zouden hun klanten beter moeten informeren over de beperkingen van hun apparaatjes; de wetenschappers geven alvast het voorbeeld met een eigen website waar ze hun metingen delen.

Veel zorgen hoeven we ons niet te maken omdat mensen die een fitnesstracker gebruiken over het algemeen bewuster leven, hoewel er onderzoek is gedaan dat laat zien dat mensen met een fitness tracker minder afvallen dan mensen zonder.
BBC - Fitness trackers 'poor at measuring calories burned' - BBC News
  • Deel
Druk af