In de Ondertussen van 17 januari vallen mij deze berichten op:

- Rotterdamse fastfoodzaken moeten geen nieuwe vergunning meer kunnen krijgen om 24 uur per dag open te zijn. Dat vindt de Partij voor de Dieren (Algemeen Dagblad). Het verbaast de partij dat een McDonald’s vestiging onlangs toch weer zo’n vergunning kreeg, terwijl wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) vorig jaar nog de strijd verklaarde tegen nog meer fastfood. “Het is niet mogelijk onderscheid te maken tussen fastfood en andere horeca," aldus de Langen. En dus kon het college van B&W de vergunning niet weigeren. De wethouder is in gesprek om tot een Rotterdams model te komen, zodat de gemeente daadwerkelijk kan voorkomen dat meer fastfoodzaken hun deuren 's nachts open houden. D66-raadslid Ingrid van Wifferen vindt het maar onzin. Ze vroeg zich af of het nu echt zo erg is om een keertje om twee uur ’s nachts de verkeerde keuze te maken.

- minder vlees en meer groenten op het bord, daar hebben restaurantgasten over het algemeen geen problemen mee. Ze zijn tevreden over hun restaurantbezoek. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in samenwerking met Greendish, Unilever Nutrition Research en het Louis Bolk Instituut (Resource). Het moet wel aantrekkelijk gepresenteerd worden, gewoon wat extra van dezelfde groente opscheppen viel niet in de smaak. Met portie-aanpassingen kan de horeca bijdragen aan gezonde en duurzame eetpatronen, denkt onderzoeker Machiel Reinders. “Interessant is ook of dit beïnvloedt hoe mensen thuis eten”. Dat testen de onderzoekers ondertussen in een nieuw traject.

- een verhoogde hartslag in rust en langer slapen. Dat zijn de griepverraders van smartwatches. Uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in The Lancet blijken draagbare beweegtrackers als de Fitbit te kunnen helpen bij het voorspellen en volgen van een griepgolf (CNN). De onderzoekers analyseerde geanonimiseerde data van 47.249 Amerikaanse Fitbit-gebruikers. De gegevens over slaap en rusthartslag vergeleken ze met de officiële griepstatistieken. De onderzoekers waren in staat kloppende realtime griepvoorspellingen per staat te doen.

De Nederlandse pluimveesector maakt zich zorgen: 16 vogelgriepuitbraken in 17 dagen tijd in Oost-Europa. Landbouwminister Carola Schouten vindt een ophokplicht nog niet nodig. Schouten is bang voor de economische schade bij een te vroeg ingestelde ophokplicht em deskundigen houden de situatie nauwlettend in de gaten (Boerderij). De Europese Commissie (EC) schat de ernst van de situatie groter in. Europese lidstaten stemden gisteren unaniem in met een voorstel over beschermende maatregelen (EC). De afstanden tussen de besmette bedrijven zijn groot. De EC houdt er rekening mee dat het virus verspreid wordt door (trek)vogels, al is er tot nu toe maar 1 melding gemaakt van een dode besmette wilde vogel (Boerenbusiness).

Duizenden vogelaars gaan komend weekend op pad om tijdens de 54e editie van de internationale Midwintertelling watervogels te tellen (Nature Today). Dit weekend geen tijd? Volgend weekend mag je gewoon vanuit je keukenraam tellen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling (Foodlog).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken