Uientelers moeten het binnenkort zonder fipronil doen. Dat komt omdat de toelating van het middel dit na jaar vervalt. Daarna mag het niet meer gebruikt worden om uienzaad te coaten tegen insecten die voor vraat aan uien zorgen. Het middel was alleen nog voor coating toegestaan en is ook op dit moment niet toegestaan als spuitmiddel.
Het einde van de toelating heeft niets te maken met de fipronilaffaire die de pluimveehouderij recent heeft getroffen. Omdat het middels door de Europese Commissie schadelijk wordt geacht voor bijen gold slechts een toelating tot komende maand. Reeds gecoat uienzaad dat op voorraad is, mag tot en met 2019 nog opgebruikt worden.
Het wegvallen van het middel maakt de Nederlandse uiensector extra kwetsbaar. De Nederlandse uiensector teelt nog geen 2% van de wereldwijde uienoogst, maar is niettemin goed voor 15 tot 20% van de wereldhandel in uien, schrijft Rabobank vandaag. Die handelspositie heeft ons land te danken aan een gunstige combinatie van omstandigheden: veredelaars, geschikte akkerbouwgronden en een gunstige ligging aan waterwegen. Niettemin dreigt ons land die positie te verliezen als het geen alternatieven vindt om het gewas beter te beschermen. Vooralsnog zijn die alternatieven niet in voldoende mate beschikbaar.
Boerderij - Einde in zicht voor fipronil in uien
Het einde van de toelating heeft niets te maken met de fipronilaffaire die de pluimveehouderij recent heeft getroffen. Omdat het middels door de Europese Commissie schadelijk wordt geacht voor bijen gold slechts een toelating tot komende maand. Reeds gecoat uienzaad dat op voorraad is, mag tot en met 2019 nog opgebruikt worden.
Het wegvallen van het middel maakt de Nederlandse uiensector extra kwetsbaar. De Nederlandse uiensector teelt nog geen 2% van de wereldwijde uienoogst, maar is niettemin goed voor 15 tot 20% van de wereldhandel in uien, schrijft Rabobank vandaag. Die handelspositie heeft ons land te danken aan een gunstige combinatie van omstandigheden: veredelaars, geschikte akkerbouwgronden en een gunstige ligging aan waterwegen. Niettemin dreigt ons land die positie te verliezen als het geen alternatieven vindt om het gewas beter te beschermen. Vooralsnog zijn die alternatieven niet in voldoende mate beschikbaar.
Rena Breed 1 #1, wat Piet in #2 bedoelt: het zit alleen op zaad dat de boer zaait. Het is onwaarschijnlijk dat jij dat in de keuken gebruikt.
#3 De reactie van Astrid is exemplarisch voor het gevoel en de vragen waar veel -betrokken- consumenten mee zitten. Zolang producenten en bedrijven niet in vredestijd vertellen hoe ze werken, wat ze doen, gebruiken en nalaten en waarom ze dat doen, blijven ze een speelbal op de golven van crisissentiment en -communicatie door derden. Hoogste tijd om zelf in de driver seat te komen.
En dat bedoel ik nou als ik met dit soort dingen zeg: hoelang worden we al niet vergiftigd met weet ik wat over ons uit gespoten wordt, branden, insecticides op groentes en fruit en ga maar door.
Maar, er zijn toch allerlei planten en kruiden die tussen de uien gezet kunnen worden die insecten weren? Kunnen ze gelijk die agrobosbouw, in dit geval plant/kruidenbouw testen, die uienboeren moeten toch iets proberen vind ik dan het maar gelijk opgeven als je 1 middel niet meer mag gebruiken. Wie weet komt de bij dan ook weer terug, want er zijn zat bloeiende planten en kruiden die bijen ook lekker vinden, helpen ze gelijk de natuur een handje verder
#1 Gecoat uienzaaizaad?
O jemig, hoeveel fipronil hebben we zo al binnen gekregen? Ik gebruik ook regelmatig zwart uienzaad in Indiaase gerechten!