Een eierhandelaar uit Mijnsheerenland kreeg een boete van €30.000 opgelegd wegens fraude, meldt de NOS. Bij de eierhandelaar werden in juni 2018 280.000 ongestempelde eieren aangetroffen waarvan de herkomst niet te achterhalen was.

Een deel van de eieren bevatte te hoge gehaltes aan fipronil, een ander deel werd 'omgekat' naar scharreleieren. De handelaar krijgt de boete opgelegd omdat hij zich weinig gelegen liet liggen aan de voedselveiligheid.

Van groter belang is dat het Openbaar Ministerie bekend maakte dat 4 verdachten uit het fipronil-schandaal voor de strafrechter zullen moeten verschijnen, vanwege het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil. Hen hangt maximaal 6 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het OM noemt geen namen maar zegt dat het gaat "om de bedrijven die het middel Dega-16 met daarin fipronil in de pluimveeschuren spoten en de bestuurders van die bedrijven," schrijft het Financieele Dagblad.

In de zomer van 2017 kwam aan het licht dat de Barneveldse bedrijven Chickfriend en Chickclean de stof fipronil gebruikten voor het bestrijden van bloedluis bij kippen. Het insecticide is niet toegestaan in de voedselketen maar kwam wel in de eieren terecht. Honderden bedrijven gingen op slot, miljoenen kippen werden geruimd en ontelbare eieren vernietigd. De financiële schade van de crisis wordt geschat op €65 à 75 miljoen. Een onderzoekscommissie onder leiding van Winnie Sorgdrager kwam deze zomer tot de conclusie dat "alle betrokken partijen - ministeries, eiersector en NVWA - tekort zijn geschoten bij het managen van de fipronilcrisis, zodat die grote afmetingen kon aannemen."

Volgens het OM is het 'eind-proces-verbaal' van het onderzoek door de NVWA nu afgerond. Een regiebijeenkomst bij de rechter-commissaris is de volgende stap. Daar zullen ook eventuele overige verdachten voor worden uitgenodigd. Nu het stof is neergedaald, kan eindelijk het recht zijn werk doen.
Dit artikel afdrukken