imageRatatouille is het avontuur van Rémy, een culinaire rat. Een uitstekend geanimeerde Disney-tekenfilm waarin zelfs echt gekookt is om de bewegingen echt te krijgen en de producten er zo goed mogelijk uit te laten zien. Er is heel wat onderzoek aan verricht - met een mooi resultaat.

Hoop, liefde, verbittering, passie, en de slechterik. Het zit er allemaal in. Rémy leeft op het platteland met de rest van zijn grote familie. Hij heeft al een aangeboren voorkeur voor eten. Na wat strubbelingen zijn is de familie genoodzaakt te verhuizen. Zo beland het hele stel via water en de riolen midden in Parijs. Daar wordt onze rat door de geest van een groot kok geleid naar diens voormalige restaurant, waar alles niet meer gaat zoals het zou moeten. De vermaarde kok blijk door een culinair recensent naar de ratsmodé te zijn geholpen. Hierdoor was hij zo van slag dat hij door een spontane hartaanval het leven verloor. Zijn geest helpt de Remy gedurende de film met een aantal moeilijke beslissingen. Via een afwashulp vindt Remy een middel om zijn kookkunsten ten toon te spreiden. Vanonder de muts van de afwashulp, stuurt Rémy hem door middel van een ingenieuze ontdekking.

Al met al hoort onze recensent, dat er weer gekookt wordt in het voormalig culinair paleis en hij is dus genoodzaakt daar weer te verschijnen. Zeer kritisch beproefd hij de nieuwe gerechten en hij is hiervan zo van slag dat hij zichzelf niet wil geloven.

Onderwijll komt de familie van Rémy menigmaal in beeld. Er is een prachtig moment waarop de hele familie Rémy uit de brand helpt wanneer alle koks weggelopen zijn, toen ze hoorden dat een rat achter de gerechten zat. Mede dankzij een vrouwelijke kok en zijn familie slaagt hij erin zijn culinaire eer te redden.

Rémy blijkt een survivor. Hij zorgt dat hij een eigen plekje vind alwaar hij met de afwashulp, zijn familie en de kritische restaurantschrijver als gast een mooie toekomst heeft.

Een must, vanwege de beelden en de samenwerking tussen de mens en zijn ander.

Verrek, nu ik er zo over schrijf denk ik dat Marjanne Thieme van de PVD, deze vertederende film als voorbeeld kan gebruiken in haar campagne! Buitende werkelijkheid natuurlijk.
Dit artikel afdrukken