Een relletje in België. Daar onderzocht televisieprogramma Volt of het bier dat op festivals geschonken wordt een lager alcoholpercentage bevat dan 'gewoon' bier, zoals vaak wordt gedacht. Volgens Volt klopt dat. Brouwers AB InBev en Alken-Maes laten weten dat zij twijfelen aan de wetenschappelijkheid van de manier waarop de programmamakers hun stalen namen en analyseerden. Volgens hen is het niet waar en is de test prutswerk. Zelf verwoorden ze het wat diplomatieker.

Extra frisse smaak
Alken-Maes (Maes, Cristal) stelt in een persbericht dat al het bier dat de brouwerij verlaat, voldoet aan 'onze strenge kwaliteitseisen en specificaties'. "Bier dat op festivals geschonken wordt, komt onmiddellijk van de brouwerij. Het is jong bier dat bovendien aan een constante temperatuur gekoeld wordt en heeft daarom een extra frisse smaak, waardoor de indruk kan ontstaan dat het makkelijker doordrinkbaar is en minder alcohol zou kunnen bevatten. Het tegendeel is echter waar."

Drie onafhankelijke laboratoria
AB InBev ,dat meewerkte aan de rapportage, 'onder meer door alle oorspronkelijke boord- en laaddocumenten ter beschikking te stellen, samen met de kwaliteitsanalyseresultaten' is nog verder gegaan. Van de Jupiler-bierwagens die terugkwamen van het dance-festival Laundry Day heeft AB InBev zelf stalen genomen en die naar drie verschillende onafhankelijke laboratoria gestuurd. Daar zijn ook geen afwijkingen van de specificaties gevonden. AB InBev 'citeert ten slotte professor Guido Aerts van de KU Leuven Technologiecampus Gent om de wetenschappelijkheid van de 'Volt'-tests in twijfel te trekken', schrijft De Morgen.

Geurts zegt: "De onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie kan zich bijgevolg niet scharen achter de conclusies die de programmamakers van 'Volt' trekken met betrekking tot het alcoholpercentage in het bier op festivals. Zij staan uiteraard wel achter de gebruikte wetenschappelijke methode om het alcoholpercentage in het bier te bepalen."

Het lijkt erop dat de programmamakers in hun enthousiasme iets te onzorgvuldig met de stalen bier zijn omgegaan. Festivalbier is 'jong' bier, maar niet 'lichter'. Daar staan de brouwers voor in.

Fotocredits: Laundry Day Dance Festival
Dit artikel afdrukken