De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zijn goedkeuring gegeven aan twee genetisch veranderde appels, geproduceerd door Okanagan Specialty Fruits, en aan vier aardappelsoorten van J. R. Simplot Company. De appels zijn speciaal ontwikkeld om minder snel bruin te verkleuren. De aardappels bevatten 70% minder acrylamide en zijn minder stootgevoelig dan 'gewone' aardappelen. Voor beide geldt dat voor de genetische aanpassing alleen soorteigen genen zijn gebruikt.

Ongebruikelijk bericht
De goedkeuring is niet onomstreden. Dat blijkt al uit het redelijk uitzonderlijke feit dat de FDA het nodig vond een persbericht uit te sturen. Voor 'gewone' aanvragen met betrekking tot GMO-producten gebeurt dat niet. In dit geval hebben de Arctic Apple en Innate aardappel al zoveel stof doen opwaaien dat de FDA niet kon achterblijven.

Bezwaren
De kritiek liet niet lang op zich wachten. Consumentenorganisatiess en milieugroeperingen die zich tegen biotech en GMO verzetten roepen restaurants en levensmiddelenproducten op de gemodificeerde appels en aardappels niet te gebruiken.
McDonald's en McCain hebben al laten weten geen GMO-aardappels te gaan gebruiken
Supermarkten zijn huiverig de nieuwe appels in de schappen te leggen. Appeltelers en verwerkers zijn bang dat de nieuwe appel het gezonde imago van appels in het algemeen zal schaden. Verschillende voedingsconcerns - waaronder McDonald's en McCain - hebben al laten weten geen GMO-aardappels te gaan gebruiken. Ondanks de voordelen die de ingebouwde eigenschappen bieden: minder afval en verspilling en bovendien gezonder.

Geen verplichte keuring
De producenten hebben op eigen initiatief hun producten door de FDA laten keuren op voedselveiligheidsaspecten. De procedure is niet verplicht - al zouden milieu-organisaties dat wel graag willen. De meeste biotech-ontwikkelaars blijken hun nieuwe producten overigens al aan de FDA voor te leggen.

Ondanks de voordelen die de ingebouwde eigenschappen bieden: minder afval en verspilling en bovendien gezonder
Volgens tegenstanders is de FDA-keuring 'inadequaat', omdat er slechts oppervlakkig gekeken zou worden naar de data die de producent zelf aanlevert. Dat bestrijdt de FDA, die in The New York Times stelt: "Het aanvraagproces bestaat uit een vergelijking van de informatie zoals die door het bedrijf geleverd wordt over de aard van de moleculaire veranderingen en de nutriënten-samenstelling van het levensmiddel in vergelijking tot traditioneel verbouwde variëteiten", aldus Dennis Keefe van de FDA. "Deze geval-per-geval veiligheidsevaluatie zorgt er voor dat voedselveiligheidsissues opgelost zijn voordat een product in de schappen terecht komt."

Fotocredits: 'Slicing apple 3.0', Daniel Novta
Dit artikel afdrukken