Vezels verlagen cholesterol en bloedsuiker, verzadigen, helpen bij een goede darmfunctie en beschermen mogelijk tegen bepaalde soorten kanker.
Volgens Bonnie Liebman van Center for Science in the Public Interest probeert de voedingsmiddelenindustrie in te spelen op het advies om meer vezels te eten door vezels toe te voegen aan ongezonde producten, terwijl mensen beter meer producten kunnen eten waar van nature veel vezels inzitten. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Volgens Robert Burns, onderdirecteur van gezondheids- en voedingsbeleid bij de Amerikaanse branche-organisatie Grocery Manufacturers Association helpt het toevoegen van vezels om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 25 tot 38 gram wat makkelijker te halen, maar moet je ze niet zien als vervanger van de bronnen waar mensen van nature hun vezels uit halen. David Ludwig van de Harvard School of Public Health waarschuwt dat producten met toegevoegde vezels vaak weinig vitamines en mineralen bevatten en dat toevoegen van vezels daar niet voor compenseert.
Het laatste woord is nog steeds niet gesproken. De hogepriesters van de FDA gaan nu bepalen of toegevoegde vezels mogen meetellen voor de voedingswaarde van een product.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Of de Aldi dat spul ook uit Duitsland zelf betrekt staat er niet bij in die link, maar in dit artikel zijn er toch alleen maar Amerikanen aan het woord.
Harry #1 , nee niet Amerika, Duitsland!
Weer zo`n voorbeeld van mensen, instituten, die niets begrijpen van hoe een mensenlichaam omgaat met voedingstoffen. Deze vezels, die synthetisch is betekend lichaamsvreemd, voegen absoluut voeding technisch niets toe aan ons lichaam. Als het lichaam vezels tekort komt betekend, dat het voedsel patroon bijgestuurd moet worden. Of de wijze waarop de industrie met voedsel omgaat aangepast moet worden. De Amerikaanse branche organisatie legt de vinger op de zere plek. En David Ludwig bedoeld dat de NATUURLIJKE BALANS in voedingstoffen bepalend is voor de mate van opname, lees gezondheid niveau voor ons lichaam.
Water met vezels???? Kan het nog gekker? Amerika weer, hoor. Kan iemand zich net als ik nog de oatbran(haverzemel)-hype van een jaar of tien terug herinneren?