Het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) sloot gisteren het vierde slachthuis binnen een jaar. Het gaat om het runderslachthuis in Heist-op-den-Berg. Bij het bedrijf blijken sinds 2015 "tientallen" tekortkomingen geconstateerd te zijn, onder meer vanwege gebrekkige hygiëne, maar ook het onderhoud van de infrastructuur, de gebrekkige opleiding van het personeel en het interne systeem van kwaliteitscontrole. Ook zegt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier dat er "om de voedselveiligheid te garanderen, in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen werden”. Omdat een herstelplan geen verbetering opleverde, zag de FAVV geen andere optie meer dan het bedrijf te sluiten.
Frederik Mortelmans, de betrokken ondernemer, reageert in de Belgische pers strijdvaardig. "Wij werken zoals het hoort en zullen de intrekking met alle mogelijke juridische middelen aanvechten. De tekortkomingen waarover het FAVV het heeft, zijn inmiddels achterhaald. We kregen onlangs zelfs nog een certificaat na een grondige audit." Bovendien bestrijdt het slachthuis dat er vlees in beslag genomen zou zijn of dat er van enig gevaar voor de volksgezondheid sprake zou zijn geweest.

Is het FAVV ineens extra streng geworden, vroeg de Belgische radio. "Het is inderdaad zo dat er vorig jaar vier erkenningen zijn ingetrokken, het is iets dat we helaas af en toe moeten doen", aldus Stragier.
De Morgen - Weer slachthuis dicht door schandaal: vlees in beslag genomen om gebrekkige hygiëne
Reageer
  • Deel
Druk af