Ons westerse dieet, met te veel zout, vet en suiker, is schadelijk voor onze gezondheid en ook ons immuunsysteem. Wetenschappers menen nu ook te hebben vastgesteld dat ongezond eten (junk food) direct effect heeft op ons darmbioom en DNA. Dat betekent dat we de gevolgen van ónze slechte eetgewoonten ook nog eens doorgeven aan ons nageslacht.

Mini-ecosysteem
Dit nieuwe onderzoek laat zien dat fast food eten kan leiden tot een grotere kans op ontstekingen, infecties, kanker, allergieën en auto-immuun ziekten. Blijven we dooreten aan dit ongezonde eten, dan kan de balans van onze darmbacteriën permanent ontwricht worden, en tegen ons immuunsysteem gaan werken. "Ons lichaam is een soort mini-ecosysteem, en alles wat ons bioom verstoort kan onze gezondheid drastisch aantasten", zegt hoofdonderzoeker dr. Ian Myles, (National Institute of Allergy and Infectious Diseases). Het onderzoek is verschenen in Nutrition Journal.

Darmflora en genexpressie
Het westerse dieet - met zijn hoge aandeel bewerkt voedsel - blijkt een krachtige verstoorder van het menselijk darmbioom en immuunsysteem. En die schade maken we niet zomaar ongedaan: volgens de onderzoekers lijkt het "onwaarschijnlijk dat synthetische supplementen of probiotica de schade van onze voedingskeuzes op te vangen, laat staan volledig ongedaan maken, als ze niet vergezeld gaan van aanpassingen in onze levensstijl", citeert MedicalDaily. Het blijkt dat de darmflora zich heel snel aanpast aan het soort voedsel dat we binnenkrijgen. De onderzoekers zagen zowel veranderingen in de bacteriesoorten die onze darmen bevolken als in hun genexpressie. Dat betekent dat ons DNA verandert onder invloed van wat we eten. En ons DNA... geven we door, met aanpassingen en al. Dat lijkt toch echt en reden om een appel te verkiezen boven een patatje oorlog.
Dit artikel afdrukken