Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse George Washington University. Bijna 9.000 proefpersonen vulden een gedetailleerde vragenlijst in over wat ze de voorgaande 24 uur hadden gegeten en leverden een urinestaal aan.

Vleeswaren, brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten, noedels
De onderzoekers waren met name op zoek naar de ftalaten DEHP en DiNP. Ze vonden bij degenen die het meeste gemaksvoedsel gegeten hadden tot 24% hogere niveaus aan DEHP en 39% meer aan DiNP dan bij de proefpersonen die aangaven de afgelopen 24 uur geen zwaar bewerkte voedingsmiddelen gegeten te hebben.
Vooral vleesproducten en graanproducten als brood, cake, pizza, burrito's, rijstgerechten en noedels bleken samen te hangen met de hogere niveaus aan ftalaten.

Groenten en fruit
Onderzoeker Ami Zota vindt vervolgonderzoek nodig naar het verband tussen ftalaten in fastfood en gezondheidsproblemen. Wat haar betreft is gemaksvoedsel toch al niet aan te raden, omdat het te vet, zout en calorierijk is. "Mensen die zich zorgen maken over ftalaten doen er goed aan meer groenten en fruit te eten en minder fastfood. Een eetpatroon met vers voedsel biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die veel verder reiken dan het ftalatenprobleem."

Ftalaten zijn schadelijke chemische stoffen die als weekmaker toegepast worden in allerlei soorten plastic en ook in verpakkingen van voedingsproducten. Het zijn zogeheten hormoonverstoorders die lijken te zorgen voor een scala aan gezondheidsproblemen bij kinderen en volwassenen. In de EU is het gebruik van ftalaten in kinderverzorgingsartikelen en speelgoed sinds 1999 verboden.

Fotocredits: 'One of the last things I'd think to find in a box of pizza would be a free burrito', Jeremy Noble
Dit artikel afdrukken