Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De boeren willen de distributiecentra van de Nederlandse supermarkten blokkeren zodat de winkels leeg komen te staan.
Consumenten zouden erdoor moeten leren dat eten op tafel hebben niet zo vanzelfsprekend is.

Volgens de krant beslist het bestuur van de FDF maandagavond of de actie inderdaad wordt uitgevoerd. In interne praatgroepen worden alvast actievoerders geronseld. Ze moeten elk elk vijftig voertuigen, zoals tractoren en vrachtwagens, groeperen en die vervolgens strategische punten in het land laten blokkeren. De FDF denkt ook aan het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. FDF-voorzitter Mark van den Oever sluit "alles tegelijk” blokkeren niet uit.

In een persstatement zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de belangenorganisatie voor de Nederlandse supermarktformules, de ontwikkeling rondom de stikstof en PFAS-problematiek "met zorg" te volgen. "De problematiek is ernstig en urgent en vraagt om een snelle, politieke oplossing. De aankondiging van Farmers Defence Force om de Nederlandse infrastructuur hard te treffen en de voedselvoorziening plat te leggen door distributiecentra van supermarkten te blokkeren is ernstig. Hiermee wordt de consument geraakt die eerdere boerenprotesten nog met sympathie begroette. Bovendien treft het mede-ondernemers in de voedselketen die nu aan de vooravond van de drukste periode van het jaar staan."

Volgens het CBL staan boeren en supermarkten aan dezelfde kant en is het is zinloos "om de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren". Om alvast duidelijk te maken dat winkeliers om handhaving van de orde zullen vragen, schrijft het CBL: "Supermarkten zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat winkels kunnen worden bevoorraad."

Het CBL verwijst de boerenactievoerders naar minister Schouten. Zij "heeft aangegeven dat de bal bij haar ligt." Daarom roept het CBL het Kabinet, het parlement en de gezamenlijke boerenorganisaties verenigd in het Landbouw Collectief op om snel uit de impasse te komen.

De Farmers Defence Force is de radicaalste groep binnen de bonte verzameling van 13 boerenorganisaties die met oud-WUR bestuurspresident Aalt Dijkhuizen als voorzitter met het ministerie overlegt pleegt om in een goede verstandhouding te komen tot een oplossing voor de stikstofcrisis. Het Collectief Landbouw presenteerde recent een gedetailleerd plan dat de basis vormt voor overleg met het ministerie van Schouten. Dijkhuizen verklaarde gisteren op Foodlog "nog geen eindpunt te zien" in de gesprekken met de minister en daarom via de openbaarheid verdere druk nodig te hebben om tot een goede boerenoplossing voor de stikstofcrisis te komen.


Update, 6 december, 8:30 uur

Of het echt komt tot blokkades is nog onduidelijk laat de Farmers Defence Force via Pig Business weten. Uit de mond van nertsenfokker en woordvoerder Micha Voortman tekent het blad de volgende woorden op: In media verschijnen berichten dat FDF wellicht de voedselvoorziening gaat verstoren door bijvoorbeeld distributiecentra dicht te zetten of te blokkeren voor de kerstdagen. „Daar hebben we inderdaad over gesproken. Dat is een optie. België en Duitsland hebben ook aangegeven mee te willen doen en we hebben tevens overleg met de bouwsector. Die wil graag de handen ineen slaan en samen met ons optrekken in een nieuwe actie. De bouwsector denkt bijvoorbeeld aan het blokkeren van de brandstoftoevoer. Maar voorlopig is niets concreet en houden we het tot dinsdag nog even vaag.”

De boerenverdedigingsgroep blijkt te denken vanuit de hongerwinter en het 'klimaatsalafisme' van de milieu en natuurbeweging dat politiek en bestuurlijk inmiddels diep is geworteld. Overdreven klimaatzorgen ziet de groep als een bedreiging voor de voedselzekerheid van Nederland. Daarom is een opfrisser nodig, vindt de FDF (klik op de foto's in de tweet voor een leesbare tekst).


Update, 6 december, 16:00 uur

Agractie, de gematigder nieuwe boerenorganisatie bracht vanmiddag een persbericht uit waarin de organisatie een uitgebreidere decemberactie in Amsterdam aankondigt.

Dit artikel afdrukken