In het persbericht (met infographic) meldt Blije Boon:
De erkenning van de boon door de VN komt op een goed moment. De rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen zijn onvoldoende bekend maar gunstig voor de gezondheid en het toekomstige voedingspatroon van de wereldbevolking. Niet voor niets hebben peulvruchten een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, zoals op 4 november jongstleden gepresenteerd. Bovendien zijn bonen essentieel als onderdeel van een duurzame voedselproductie voor de toekomst. De VN en alle deelnemende landen hebben dan ook als oogmerk de consument te overtuigen van alle voedingskundige en duurzame voordelen van bonen. Daarnaast zal de boon zich in 2016 manifesteren als supersmakelijke inspiratie voor de maaltijd.
In Nederland eten we maar mondjesmaat peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd. De helft van de bevolking eet nauwelijks of geen peulvruchten. Tien procent van de bevolking eet ten minste 8 gram peulvruchten per dag (bron: Gezondheidsraad). De Nederlandse consument is nog onvoldoende bekend met de goede eigenschappen van bonen en de culinaire mogelijkheden ervan. Reden voor het Nationaal Comité Bonen - een samenwerking tussen de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – om een intensieve campagne te starten vanaf januari 2016 waarin de boon een podium krijgt. Onder de naam “Blije Boon” vinden in heel 2016 en daarna activiteiten plaats waarbij informatie én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd centraal staan. Inmiddels heeft een flink aantal partijen, waaronder Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Albert Heijn, Albron, Professor Daan Kromhout en chef-koks Luc Kusters (Dutch Cuisine), Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam, de boon omarmd. Zij besteden – ieder vanuit hun eigen specialisme – volop aandacht aan de boon.
Gezond en duurzaam
Bij de lancering van het Jaar van de Boon toont professor dr. ir. Daan Kromhout (oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen UR en voorzitter van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad) zich verheugd over alle aandacht voor de boon. Volgens hem zijn bonen heel goed zijn voor de gezondheid en bovendien duurzaam. "Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Eet wekelijks peulvruchten, adviseert de Gezondheidsraad”, zegt Kromhout. Andere voorstanders van de boon prijzen bonen om hun talloze smaken, kleuren, bite en veelzijdigheid. "Bonen zijn hip!", juicht Luc Kusters van restaurant Bolenius.
IYP
In het kader van het IYP (International Year of Pulses) lanceerde de FAO de internationale consumentenwebsite www.pulses.org.
Voor alle duidelijkheid: 'peulvruchten' is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Het zijn de zaden van planten uit de Vlinderbloemigenfamilie. Groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden als groente gezien en gebruikt, maar botanisch gezien horen ze tot de peulvruchten.
Peulvruchten zijn gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Ook zijn ze rijk aan vitamines en mineralen (ijzer, magnesium, zink, foliumzuur (B11), thiamine (B1) en niacine (B3). De vele vezels, zowel verteerbare als onverteerbare, hebben een gunstige werking op het cholesterolgehalte in het bloed en de spijsvertering als geheel. Ze verzadigen goed en zijn geschikt voor mensen die wat minder vlees willen eten. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen bonen in blik, pot of zak vergeleken met verse bonen.
Peulvruchten zijn bovendien duurzaam omdat ze een zeer lage ecologische voetafdruk hebben, weinig eisen stellen aan de grondsoort, stikstofbindende bacteriën aantrekken waardoor ze de kwaliteit van de bodem verbeteren en zich uitstekend lenen als vleesvervanger. Het vervelende is alleen dat Anne de Vries' romanheld Bartje er niets van moest hebben en er niet voor wilde bidden; bonen stonden voor armoede in de roman gelijknamige roman. Bartje werd dit jaar 80 geworden.
Fotocredits: 'Love Pulses', Facebook
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#7 Thks!
Er bestaat zoiets als hardschaligheid bij bonen Hans (gaat dan nooit om hele partij, maar om enkele zaden), check op Google.
Biervliet, centrum van de wereld ? Feit is dat Zeeuws-Vlaanderen in Nederland (Europa ?) de streek is waar de meeste bruine bonen geteeld worden.
Overigens vind je de teelt door heel Zeeland, en ook op andere plaatsen in Nederland. Er is hier zelfs een telervereniging, en Termont & Thomaes in Biervliet, heeft veel kennis in huis met betrekking tot de teelt van bonen als groothandel in granen, zaden, peulvruchten, zaaizaden…
Bruine bonen worden zelfs dikwijls nog traditioneel op ruiters in de polder gedroogd. Wie geluk heeft kan zomers een foto trekken van boeren die hun boterham met een kan koffie wegspoelen, rustend tegen een volgetaste ruiter.
(Voor stedelingen: da’s hier geen man op een paard)
Foodlog besteedde eerder aandacht aan die teelt in 2011 in het artikel
“ Bonen – Zeeuwen zijn zuunig ”.
Als ik me goed herinner een reden voor Wouter Klootwijk eens een bezoek aan Biervliet te brengen….
Niet zo lang geleden kreeg ik drie zakjes bonen over de Stammtisch in de polder geschoven, waarvan ik er twee niet kende. Hollandse rozijnerwten, en Ethiopische bonen.
Vervelend is, en ik heb daar niet alleen last van, dat sommige bonen, ook al zijn ze nog zo goed voorgeweekt en gekookt, slecht verteerbaar zijn.
Misschien speelt ook vanwege het vel van de boon, het oogstmoment daar een rol in. Zal ik eens aan de boeren moeten vragen… Weet iemand het hier ?
Een zomers bijgerechtje met kidneybonen:
Kidneybonen uit blik afspoelen; uit laten druipen, in een schaal doen; citroensap en olijfolie erover, wat peterselie door het peterseliemolentje; wat zeer dunne schijfjes ui, afgeritste verse thymblaadjes, kleine stukjes paprika, en peper en zout; goed mengen en dan kun je het zo serveren…
Is het niet gewoon makkelijker om ale soorten bonen, peulen, erwten enz gewoon peulvruchten te noemen? Dan heb je de hele mikmak bij elkaar.
Zou het niet ook het jaar van de boon genoemd worden omdat je voor die vlinderbloemige soorten niet perse bestuiving door insecten nodig hebt? Is handig als er niet genoeg bijen zijn, terwijl hommels het ook prima kunnen. Overigens heb ik afgelopen zomer zat solitaire en gewone bijen in mijn tuintje gezien, maar vooral veel hommels.
Een van de aardigste dingen in deze materie Ria is de boterboon, de onrijpe borlotti die je maar heel kort kunt krijgen, in de tijd dat ze rijpen, dus augustus/september, in mediterrane en oosteuropese landen overal op de markt, sinds kort nu ook soms in de nederlanden. Maar waar deze zachte, onrijpe bonen die je eerst moet doppen om te kunnen koken, in te delen? Een grensgeval, dat is duidelijk, en het maakt ook niet uit, want wij mensen willen ook nooit graag in hokjes ingedeeld worden. Tuinbonen vallen denkelijk ook onder groente, maar worden in Griekenland veel als droge peulvrucht gegeten, veel in soepen.