De wereldgraanvoorraden blijven toereikend ondanks lagere productievooruitzichten. Dat zegt de FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties.

De mondiale graanproductie komt in 2021 naar verwachting uit op 2.788 miljoen ton, 0,7% meer dan het jaar ervoor, maar minder dan in juli werd verwacht.

De organisatie verwacht dat de wereldtarweproductie dit jaar met 0,7% zal krimpen tot bijna 770 miljoen ton. Dat is vooral het gevolg van aanhoudende droogte in Noord-Amerika en het slechte weer in Kazachstan en de Russische Federatie.

De stijging is het gevolg van een sterke groei van het diervoedergebruik en een hogere voedselconsumptie
Verwacht wordt dat de mondiale productie van secundaire granen (zoals maïs, sorghum, haver en gerst) in 2021 met 1,3% zal toenemen tot 1.499 miljoen ton, ook al zal de productie in Brazilië naar verwachting krimpen. De mondiale rijstproductie lijkt met 0,9 procent jaarlijks te stijgen tot een recordhoogte van 519 miljoen ton, mede dankzij hoge opbrengsten in Vietnam.

De FAO voorziet dat het mondiale graangebruik in 2021/22 met 1,4% tot 2. 809 miljoen ton stijgt ten opzichte van het voorgaande seizoen. De stijging is het gevolg van een sterke groei van het diervoedergebruik en een hogere voedselconsumptie. De FAO verlaagt haar prognose van juli voor de mondiale graanvoorraden bij het afsluiten van de seizoenen in 2022 tot 809 miljoen ton, een daling met 0,9% ten opzichte van de openingsniveaus.

De mondiale rijstvoorraden zullen naar verwachting hun op één na hoogste niveau ooit bereiken. Het droge weer zal naar verwachting drukken op de tarwevoorraden. In de Verenigde Staten zullen die een achtjarig dieptepunt bereiken en in Canada het laagste niveau in 40 jaar. In totaal wordt de verhouding tussen de wereldvoorraden en het wereldgebruik van granen geraamd op 28,1 procent, tegen 29,9 procent in 2021/22. Wat de FAO betreft, is het in de geschiedenis wel eens slechter geweest. Met een 'maar' vanwege de daling spreekt de organisatie spreekt van "een relatief comfortabel aanbod vanuit historisch perspectief".

Verwacht wordt dat de wereldhandel in granen in 2021/22 zal krimpen met 1,3 procent tot 466 miljoen ton, waarbij de verwachte dalingen voor tarwe en secundaire granen zwaarder wegen dan de toename van de wereldhandel in rijst.
  • Deel
Druk af