Volgens het rapport zou een halvering van de voedselverspilling betekenen dat er in 2050 niet 60% meer voedsel geproduceerd hoeft te te worden, maar slechts 25% meer, schrijft FoodNavigator.
Verder wijst het rapport nog eens op de opmerkelijke verschillen tussen waar voedselverspilling optreedt in de keten tussen landen met een laag of gemiddeld inkomen en een hoog inkomen. Bij deze laatste treedt de meeste verspilling op bij de consument, in landen met een laag of gemiddeld inkomen juist in de productie- en opslagfasen van de keten.
Opvallend is dat dat bij wortels en knollen juist niet het geval is. Daar is de verspilling bij de productie in Europa het hoogst. Dan hebben we het over aardappelen en knollen: 30% wordt afval bij de oogst en vervolgens nog eens 17% bij verwerking en verpakking - terwijl ze daar in de lage-inkomenslanden nou juist bijna geen verliezen hebben. Snijden we teveel frietjes?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Daarnaast is heel het zo duvels graag gewenste economische stelsel er op gericht de agroproductie steeds verder te drijven in de richting waarover nu via agitprop zo geklaagd wordt. Mij lijkt het zinvol eerst dit dilemma uiteen te rafelen in politiek begaanbare elementen alvorens men met wat codes de ingeslagen weg legitimeert."
Gaat ook hier op!
Wanneer je decennia lang stuurt op overproductie met als gevolg de allerlaagste prijzen en de meeste ecologische ellende, dan krijg je veel te veel. Straks is er mogelijk te weinig, de kentering is al lichtelijk in zicht, dan moet er niks meer weggegooid worden natuurlijk. Gaat ook niet gebeuren. Ik heb de diverse Chinese hongersnoden onder de loep genomen, geen muis die nog piept, geen vogel, geen insect, helemaal niets, zelfs geen grassprietje die nog beweegt. Echt er wordt dan ook niks meer weggegooid.
Dus waarover zeurt men.
Dat weggooien van nu is precies wat we toch willen.
En vanuit boeren perspectief moet er zelfs zo veel mogelijk worden weggegooid.
Het maakt voor het geheel ook niet uit in de cyclus wanneer, wat en waar je het weggooid.
Echt niet. Luister naar Jopie Duijnhouwer, mest verbranden volstrekt absurd.
Hoe los je dat grote dilemma op zonder te wachten op de komst van de echte schaarste?
In het kader van Studium Generale Groningen komt dinsdag 22 april nog landbouweconoom Niek Koning, misschien heeft hij er een antwoord op.
Alhoewel schreef hij niet ook aan een rapport van nog vele miljarden met gemak er bij?
Er mogelijk maar weinig keuzes, managed trade of onze boeren foetsie!
De vraag is willen we dat gigantische foetsie risico wel?
N.a.v. de genoemde cijfers (47% in aardappelteelt en –verwerking) een reactie. In een regiospecifieke update van de grote FAO studie uit 2011, zijn voor Europa en Centraal-Azië alleen nog maar nieuwe data beschikbaar voor Turkije, Armenië en Oekraïne. Op basis van die cijfers en een literatuurstudie zijn nieuwe aanbevelingen gedaan voor de aanpak van verspilling in verschillende typen landen. Voor zover we kunnen zien heeft de 30% + 17% verlies in de aardappelsector dus ook uitsluitend betrekking op die drie landen, en zegt het niets over de situatie in West-Europa.
Voor meer informatie, zie http://www.fao.org/europe/publications-reports/flw/en/