Naar verwachting zal de zuivelconsumptie in ontwikkelingslanden tot 2025 met 25% toenemen, schrijft de FAO. Maar voor veel arme gezinnen zullen melk en zuivel nog steeds te duur zijn. Daarom roept de FAO regeringen op te investeren in programma's die melk en zuivel beschikbaar maken voor arme gezinnen en hen helpen zelf op kleine schaal melk te produceren. Door zelf melkveehouder te worden (bij voorkeur geiten, geen koeien) verzekeren boeren zich van een gestage inkomstenstroom door het jaar heen, waar ze bij landbouw afhankelijk zijn van één oogstmoment.
De FAO heeft in het boek alle mogelijke melkproducerende dieren op een rijtje gezet, van ezels tot lama's en elanden. Ook komen de specifieke eigenschappen van de melk van ieder van die diersoorten aan bod. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de gezondheids- en milieuaspecten van melk.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
bedoel je de graskip (of was het grasei?) henk? al tijden niet meer gezien in het schap, how come? je had van die doosjes waarop een enkele kip in een zee van groen stond(opgeplakt, zag je aan de foto). ik denk niet dat je op gras veel eieren en vleesaanzet krijgt, heb zelf lang kippen gehad (ook in Afrika)en weet dus wel dat ze een enkel vers sprietje niet versmaden. het duitse weideschwein is trouwens uitgestorven, pas na de oorlog trouwens, vervangen door het fabrieksvarkentje dat geen gras meer krijgt. ergens anders refereerde ik aan het haitiaanse scharrelvarkentje, dat vreet menselijke uitwerpselen en kokosafval, gras ook wel eens bij vlagen, als er niets anders is. het ibericovarken schijnt ook gras te eten als het er is(in de winter, na de herfstregens) maar het liefst vreet het eikels van de steeneik, zonder die eikels geen ibericoham. insecten (termieten en palmrupsen) zie ik meer als een lekker snackje tussendoor of als ze er zijn, niet als een dagelijkse eiwitbron, zoals vis,melk of eieren.
dirk varkens en kippen eten alles, ook gras. Wij denken dat ze brokjes moeten hebben.... Trouwens insecten is in veel regios nog interessanter.
@ dick: vleesvervangers is een industrieel product dat gefabriceerd en gedistribueerd en verhandel dient te worden, dus niet zo geschikt voor mensen die vaak zelfs geen brood kopen (maïsmeel of banaan of cassave van eigen kostgrondjes is goedkoper). @ henk: in Afrika is/was geiten en rundvlees veel goedkoper dan varken of kip, geiten en koeien vreten gras dat niemand kan eten en op communale gronden groeit(of niet groeit bij droogte, en dan sterven die dieren massaal, vooral de koeien). in die prijsverhoudingen zit sinds kort wel verandering door massale importen van diepgevroren plofkip uit het rijke westen. het kan verkeren!
Varkens en kippen lijkt mij beter.
Toch wel boeiend: geen vleesvervangers, maar dierlijk eiwit voor de armen. Dat is er eentje om over na te denken.