De VN-voedselorganisatie FAO heeft het boek Milk and dairy products in human nutrition uitgebracht waarin het de lof zingt van melk en zuivel. Volgens de FAO zijn melk en zuivelproducten een belangrijke bron van energie, eiwitten en vet en bevatten ze bovendien veel micronutriënten die van belang zijn in het bestrijden van ondervoeding in ontwikkelingslanden waar het vaak eenzijdige stapelvoedsel vooral uit zetmeel en granen bestaat.

Naar verwachting zal de zuivelconsumptie in ontwikkelingslanden tot 2025 met 25% toenemen, schrijft de FAO. Maar voor veel arme gezinnen zullen melk en zuivel nog steeds te duur zijn. Daarom roept de FAO regeringen op te investeren in programma's die melk en zuivel beschikbaar maken voor arme gezinnen en hen helpen zelf op kleine schaal melk te produceren. Door zelf melkveehouder te worden (bij voorkeur geiten, geen koeien) verzekeren boeren zich van een gestage inkomstenstroom door het jaar heen, waar ze bij landbouw afhankelijk zijn van één oogstmoment.

De FAO heeft in het boek alle mogelijke melkproducerende dieren op een rijtje gezet, van ezels tot lama's en elanden. Ook komen de specifieke eigenschappen van de melk van ieder van die diersoorten aan bod. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de gezondheids- en milieuaspecten van melk.
Dit artikel afdrukken