In arme gebieden zijn dieren essentieel voor de voedselvoorziening. In rijke stedelijke omgevingen zal de vraag naar vlees in de komende jaren sterk stijgen. Zowel milieutechnisch als economisch is aan hun vraag onmogelijk te voldoen met dierlijke producten vanuit extensieve landbouw. De FAO stelt dat de vraag in de komende vier decennia met 73% zal stijgen. De zuivelconsumptie zal met 58% toenemen. De stijgingen zijn het gevolg van een groeiende bevolking en stijgende welvaart. De FAO ziet de vraagstijging als een slechts gedeeltelijk beïnvloedbare factor en roept daarom op te verduurzaming van de intensieve veehouderij en duurzame verwerking van de producten die daaruit voortkomen.
Zo maken vleesverdelaars al decennia lang verdunde gehaktvleesproducten die de hoeveelheid beschikbaar vlees vergroten. Moderne bijmengproducten maken voor consumenten vrijwel onmerkbaar verdunde 'traditionele' vleessoorten mogelijk. Daarmee kunnen besparingen tot 15% per consumptiemoment worden bereikt.

Het rapport van de VN-organisatie FAO is hier te downloaden.

Dit artikel afdrukken