Binnen Duitslands bekendste familiebedrijf is niet alles koek en ei. Achter de schermen blijkt al drie jaar lang een juridische strijd gevoerd te worden over het leiderschap en de struktuur van één van de grootste Duitse privé-vermogens. Naar schatting bezit de Oetker-familie (8 nazaten met hun gezinnen) 7,5 miljard euro, verdiend met activiteiten die uiteenlopen van voedingsmiddelen tot de containervaart.

Aan de wortel van de onrust: wie volgt de grote patriarch Rudolf-August Oetker op. In eerste instantie was dat een uitgemaakte zaak: oudste zoon August zou op enig moment het stuurwiel overgeven aan zijn jongere halfbroer Alfred. Maar toen August in 2009 65 jaar werd, bleek Alfred in de 'Beirat' (uit 'externe' zakenmensen van naam bestaande Raad van Toezicht) 'Beirat' geen meerderheid te hebben. Tot ieders verrassing werd Augusts jongere broer Richard verkozen. Recentelijk gooide August nog wat olie op het vuur door in een interview te melden dat "Bei uns gilt, dass keiner den Anspruch erheben kann, im Unternehmen zu arbeiten, nur weil er zur Familie gehört".

De vele verwikkelingen en machtsverhoudingen worden in het artikel in Die Zeit met de titel: 'Herrschen oder teilen' grondig geanalyseerd. Een analyse die ongetwijfeld door de 26.000 medewerkers in de vele bedrijven onder de Dr. Oetkerparaplu met argusogen gevolgd wordt.
Dit artikel afdrukken