Terwijl restaurants voorheen een voedselallergie niet altijd serieus namen, heeft een snelle omslag voor een heel servicebewuste houding gezorgd.
Helaas blijkt er een soort 'allergiemode' te zijn ontstaan onder het publiek, waardoor restaurants soms voor een groot aantal gasten aparte maaltijden moeten bereiden.Restaurants besteden inmiddels veel zorg en tijd aan allergieën, zodat iedereen zonder problemen lekker uit eten kan gaan. Helaas blijkt er een soort 'allergiemode' te zijn ontstaan onder het publiek, waardoor restaurants soms voor een groot aantal gasten aparte maaltijden moeten bereiden. Er dreigt een ondoenlijke situatie te ontstaan.
Vandaag de dag heeft ongeveer 4% van de Amerikaanse volwassenen en 5% van de Amerikaanse kinderen een voedselallergie. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de Amerikanen denkt een voedselallergie te hebben. Alleen al de glutenvrije markt wordt geschat op $23 miljard.
Aandacht voor voedselallergieën
De Italiaanse arts Alessio Fasano bracht voedselallergieën in de VS onder de aandacht. Hij verhuisde in 1990 van Italië naar Amerika en dacht aanvankelijk dat in de VS geen glutenallergie voorkwam. Pas na jarenlang onderzoek kwam hij erachter dat ook in de VS 1% van de mensen allergisch is, zonder zich daar bewust van te zijn. Hij richtte het Center for Celiac Research op om mensen met een glutenallergie te kunnen helpen.
Daarna zijn ook andere intiatieven gestart om het mensen met een voedselallergie makkelijker te maken. Het Food Allergy Network zet zich in om zowel mensen met een allergie als restauranthouders over voedselallergieën te informeren. De website – en nu ook app - AllergyEats waarop klanten restaurants kunnen beoordelen op hoe serieus ze voedselallergieën nemen.
Gevolgen voor restaurants
Een klant met een allergie dwingt een restaurant maatregelen te nemen bij de bereiding en het uitserveren van het eten. Zodra een klant zijn allergie meldt, moet het personeel ervan uitgaan dat die levensbedreigend kan zijn.
Fasano begrijpt niets van zelf-gediagnosticeerde glutenallergie: “Iemand die veel moet plassen en veel drinkt gaat zichzelf toch ook niet met insuline inspuiten omdat hij denkt dat hij diabetes heeft.” Hij vraagt zich nu wel eens af wat hij heeft ontketend door zijn ontdekking van glutenallergie. "Het loopt uit de hand”, verzucht hij.Dat betekent nogal wat. Het grootste gevaar schuilt in kruisbesmetting. Allergenen kunnen via bijvoorbeeld keukengerei of olie in de pan wordt overgedragen. Daarom moet een kok alle keukengerei vrij houden van allergenen en ervoor zorgen dat gerechten apart geserveerd worden.
Volgens Swidey vraagt tegenwoordig 10% tot maar liefst 60% van de restaurantbezoekers per avond om een dergelijke speciale behandeling, vanwege een echte of verzonnen allergie. Dit maakt het voor restaurants bijna onmogelijk om alle allergieën als levensbedreigend te beschouwen. Daardoor gaan ze, zegt hij, "een beetje gaan smokkelen."
“Het is geen probleem om te melden dat je geen gluten of zuivel eet,” zegt chefkok Michael Leviton. “Dan zorgt de kok dat die niet in het gerecht voorkomen. Maar noem het geen allergie, dan hoeft de kok geen onnodige, tijdrovende stappen te zetten.”
Onder restauranthouders groeit de angst dat door te voldoen aan alle wensen van mensen die voedselallergie faken, er een keer een onzorgvuldigheid optreedt bij iemand met een echte, levensbedreigende voedselallergie. Er overlijden nog steeds mensen aan een allergische reactie op voeding, hoewel de aantallen wel teruglopen dankzij de goede maatregelen.
'Allergiehype'
Swidey stelt dat de vele mensen die een allergie aanvoeren om een dieet te volgen, zich laten meeslepen door de allergiehype. Dieetgoeroe's verkondigen op televisie of op hun blog dat ‘zeggen dat je een allergie hebt de enige manier is om gegarandeerd te krijgen wat je wil’.
Veel mensen besluiten zelf dat ze een voedselallergie hebben. Fasano begrijpt niets van zelf-gediagnosticeerde glutenallergie: “Iemand die veel moet plassen en veel drinkt gaat zichzelf toch ook niet met insuline inspuiten omdat hij denkt dat hij diabetes heeft.” Hij vraagt zich nu wel eens af wat hij heeft ontketend door zijn ontdekking van glutenallergie. "Het loopt uit de hand”, verzucht hij.
Nota bene: bovenstaande tekst is gebaseerd op het bronartikel in The Boston Globe. Naar aanleiding van commentaar hieronder van Wendeline van den Nagel wijzen we op het volgende: glutenallergie is niet hetzelfde als coeliakie, een afwijking die mensen intolerant maakt voor gluten en doodziek laat worden van het eten ervan. Glutenallergie is een veel gebruik begrip. Volgens de patiëntenvereniging voor mensen met coeliakie verwijst het echter naar iets dat niet bestaat. De vereniging schrijft: "De term glutenallergie wordt veel gebruikt, maar glutenallergie bestaat niet. Je kunt wel allergisch zijn voor tarwe. Dit heet een tarwe-allergie, maar dit komt maar zelden voor." [update 8 november, 19:00h]
Fotocredits: glutenvrij pizza, uitsnede, Kelly Garbato
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De ziekte is te genezen: namelijk door een strikt glutenvrij dieet te volgen. In theorie een erg eenvoudige remedie. Echter: de gemiddelde supermarkt staat vol met verwarrende producten met nog verwarrender ingrediëntendeclaratie. Ik heb geen behoefte aan een andere genezingsmethode. Waar ik wel behoefte aan heb: een overzichtelijker aanbod in de supermarkt. Met een verplichte aanduiding dat het product glutenvrij, dan wel glutenhoudend is. Zit er maltodextrine in het product? Verplichte grondstofvermelding. De huidige ingrediëntenvermeldingen zijn verwarrend. Wat moet je nou precies met een melding: 'dit product wordt geproduceerd in een omgeving waar ook gluten worden verwerkt"? Er zijn hardliners die deze producten niet kopen, hetgeen betekent dat je alleen nog maar gecertificeerd glutenvrije producten kan kopen. Beperkt aanbod en enorm kostenplaatje.
#1 Beste Wendeline, ik deel je visie, (dat betekent dat er in NL meer dan 100.000 coeliaken rondlopen die niet weten waar hun klachten van komen) zoeken naar oorzaak?
Dr. Fassano is expert op gebied van deze ziekte, laten we hopen dat hij de ziekte kan genezen.
Wendeline, dank voor je uitvoerige, praktische én overtuigende betoog. Ik heb zowel de titel als de NB zodanig aangepast dat er geen twijfel over het probleem meer kan bestaan.
Mocht je dat toch nog ruimte voor verbetering zien, dan hoor ik dat graag.
Nogmaals Dick: een glutenallergie bestaan gewoon niet. In het artikel wordt consequent over een glutenallergie gepraat, dan lees ik alles wat erin staat met enorm veel reserves. De NB schept nog meer verwarring!
Ik vertel koks meestal ook dat ik een glutenallergie heb. Of eigenlijk: tegenwoordig zeg ik dat ik glutenvrij MOET eten. Je kan en hoeft van een kok niet te verwachten dat hij de details van de ziekte doorgrondt, mits hij het dieet maar serieus neemt. Ik kom het natuurlijk in de praktijk vaak tegen: krijg ik een reader van 3!!!!A-viertjes over iemands dieet. Dan denk ik: 'nou, dat zal wel allemaal ernstig zijn aangezien ik daar een uitgebreid epistel over ontvang". Niets is minder waar: mevrouw heeft inderdaad PDS (en dus beperkingen) maar belangrijker: ze is veganist van het activistische soort en wil mij onderwijzen (geen behoeft aan nog noodzaak toe).
Natuurlijk ben ik intens chagrijnig als ze mijn apart bereide soep zonder peper en paprika laat staan voor de andere soep waar de allergenen die ze volgens de reader niet mocht volop inzitten.
Maar toch: als kok dien je ten aller tijde een gast met dieetwensen serieus te nemen! Ga desnoods even vragen hoe ernstig het is!
Laatdunkend gepraat onder koks, maar erger: in alle media en ook in bovenstaand stuk over mensen die zichzelf een dieet aanpraten, ik word daar behoorlijk iebel van.
Waarschijnlijk lopen er miljoenen mensen rond met voedsel gerelateerde problemen waar geen aandacht voor is van artsen.
Alleen al onder coeliaken is naar schatting 2/3 zonder diagnose. De gemiddelde diagnose duurt 13!!!!!! jaar. Dat betekent dat er in NL meer dan 100.000 coeliaken rondlopen die niet weten waar hun klachten van komen. Natuurlijk doen die er een slag naar en denken ze "misschien is het de lactose, of wellicht de uien". Schijf aub een stukje of doe onderzoek naar hoe dit serieus ondervangen kan worden, dat lijkt me uiteindelijk oneindig veel belangrijker dan gasten die ingewikkeld doen.
Ik verwacht trouwens de komende 10 jaar een verdubbeling van de coeliaken met diagnose.
Dus koks van Nederland: bereid je daar maar vast op voor. Want uit eten gaan is nu op geen enkele manier nog leuk en ontspannen voor een coeliaak. Ik kan het weten....
Wendeline, dat is het punt van het artikel, maar niet scherp genoeg voor mensen die er wél iets van weten. Glutenallergie - of tarwe-allergie - is wat anders dan glutenintolerantie, een echte en serieuze aandoening.
Kort gezegd: maak geen allergie van iemand anders intolerantie. Dat is het eigenlijke punt en daar heb je volkomen gelijk in.