De toenemende gevolgen van klimaatverandering vormen een bedreiging voor de wereldwijde landbouwproductie en met name voor het levensonderhoud van miljoenen Fairtrade-boeren. Dat blijkt uit een onderzoek geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Bern University of Applied Sciences en Fairtrade International.

In regio's over de hele wereld, van Latijns-Amerika tot aan de Azië-Pacific, verbouwen boeren onder meer bananen, koffie, cacao, suikerriet en thee. Dit zal moeilijker worden, doordat de klimaatomstandigheden die nodig zijn voor een optimale groei van gewassen, veranderen. Per gebied zullen de gevolgen verschillen, verwachten de onderzoekers. Zo zullen bananenproducenten in het Caribisch gebied en in Midden-Amerika vaker met droogtes en extremere temperaturen te maken krijgen, terwijl die in Zuidoost-Azië en Oceanië een verhoogd risico op tropische cyclonen zullen zien. Ook koffieproducenten in Brazilië, Midden-Amerika en Zuid-India zullen waarschijnlijk met hogere temperaturen in combinatie met droogte te maken krijgen. Dit heeft direct impact op de Fairtrade-koffieproductie.

Hoewel de impact van het klimaat op de mogelijkheid om producten als koffie te verbouwen al veel langer bekend is, legt dit rapport een directe link met de dreiging die klimaatverandering veroorzaakt voor het levensonderhoud van miljoenen boeren en landarbeiders. Ziga Malek, hoofdonderzoeker van het rapport, benadrukt dan ook het belang van het nemen van rigoureuze maatregelen voor klimaatadaptatie en veerkracht, om te voorkomen dat miljoenen boeren en landarbeiders in de nabije toekomst hun inkomen verliezen.

Reageer
  • Deel
Druk af