Ik gaf hier al eerder aan hoe ik denk over Puur & Eerlijk. Wim Boevink zei het prachtig in Trouw: "Ik zal het wel kopen, ’soms’, mijn doffe geweten sussend, wegkijkend van marktstrategieën en oorlogen tussen A-merken en huismerken en nog meer aandeel voor AH, die mij voedt en opvoedt, van wieg tot graf. Ik ben een door marketing en Allerhande geconditioneerde consument geworden en toen ik Dick Boer zag, de oppergod van mijn voedselketen, wilde ik maar één ding weten: waarom is er bij mijn AH geen rode botersla meer, want die vond ik zo lekker. Help mij, o grote Dick."
Niet deze Dick dus, maar Boer, Nederland's eetoppergod en baas van AH. De man die beslist wat goed is. Voor ons, voor de dieren, de planten en de
Zou het gewoon een vermomd marketingbureau zijn?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Helemaal eens met Steven: "Minder of meer regels, daar gaat het toch niet om: goeie regels, die hebben we nodig."
"Toch heeft Foodlog m.i. een vreemde houding in dit debat", zegt hij verder. Ik kan je prima volgen. Schreef foodlog - of ik - als journalist of als medium dat de krant heruitvindt als onderdeel van een eetdemocratie?
Ik pleitte in het stuk hierboven tegen de wildgroei aan baantjes- en graantjespikkers in duurzaam. Het loopt zo langzamerhand de spuigaten uit. Binnenkort zijn er meer labelaars en actiegroepen dan er producten zijn om ze op te plakken. Het wordt een industrie op zichzelf, met alle commerciële belangen van dien. Dat kan de bedoeling niet zijn, omdat het inefficiënt is: het moet kosten maken, maar creëert daarvoor geen waarde.
Er zijn twee wegen:
- veranker duurzaam in wettelijke regels (zoals de Noren het doen met een 'staats MSC' ten aanzien van vis)
- veranker het in democratische en goed geïnformeerde en zorgvuldig informerende media
Als je diep in mijn hart kijkt:
- wat goede regels (een juridisch kader is nodig)
- de rest in media: we leven in de hoog opgeleide 21e eeuw waarin interactieve media (zoals deze) het ideaal van de Griekse agora heel gemakkelijk waar kunnen maken
Ik geloof dat Steven me zo weer 'ns heeft waar'ie me wilde hebben ;-)
Dick, een liberaal die pleit voor meer overheid: wat een verademing. Minder of meer regels, daar gaat het toch niet om: goeie regels, die hebben we nodig. Ik begrijp je kritiek aan fairfood: ik vind het ook een vreemde club. Toch heeft Foodlog m.i. een vreemde houding in dit debat.
Veel zinvoller vind ik wat iemand als Dirk Barrez doet. Hij neemt de rekenmachine erbij en telt. Bijv. Unilever besliste om met Rainforest Alliance in zee te gaan. Ze wil haar ganse theeproductie bestickeren met het label van de kikker. Door de hogere prijs die ze zal betalen, schat Unilver de meerinkomsten voor zowat twee miljoen boeren en plantagearbeiders op 5 miljoen euro in 2015.
Dat klinkt gigantisch, maar deel 5 miljoen euro door 2 miljoen bevoordeelden en dit betekent dat in 2015 twee miljoen mensen hun jaarinkomen gemiddeld met 2,5 euro zullen zien stijgen. Beter dan niets, maar alles behalve indrukwekkend.
Reken nu eens voor ons uit hoe Unilever er voor kan zorgen dat die 2 miljoen boeren pak 25 of 250 euro meer kunnen verdienen en hoe Albert Heyn daar een rol in kan spelen. Dan blijf je die NGO's - waar je het zo moeilijk mee hebt - voor. Want dat rekenwerk ligt hen niet. Misschien ligt dat de overheid of Foodlog beter?
Fairfood is toch een soort van IKB, kortom je maakt een logotje en vraagt een fee aan de gebruikers? Ik betwijfel zelfs of FairFood een NGO is? Waarschijnlijk is het gewoon een bedrijf (en niet eens een stichting)*. Wie kan hier mee helderheid over verschaffen?
Ik ben het wel met Dick eens dat een fairfood organisatie (of welke andere ook), nooit de rol van onze overheid of een goed functionerende pers zou moeten overnemen. We kunnen echt niet alles aan de markt overlaten.
* ik zou er overigens totaal geen probleem mee hebben als fairfood een gewoon bedrijf zou blijken te zijn met een gewoon winstoogmerk. Tja bedrijven werken samen (zie opmerking van Lizet).
Peter, je vraagteken moet zelfs met een volmondig ja worden beantwoord. Precies om de redenen die je daarna noemt. De Republiek (helaas dus met de R van Robespierre) der burgers maakte er meteen een mooie puinzooi van en liet zien dat het niet om monopolies van een der machten gaat, maar om de balans (en soms om de wijsheid van individuele mensen die we daarmee bekleden).
Toch staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de mens niet voor niets ook dit zinnetje: "Toute société dans laquelle la garantie des droits n'est pas assurée ni la séparation des pouvoirs déterminée, n'a point de Constitution." Het kan geen Wild West van wilde balanskrachten wezen, omdat daarin het recht van de sterkste geldt.
Hoeveel zelfbenoemde Fair Trade Organisaties zijn er inmiddels? Waarom zoveel? Wat legitimeert hun morele leiderschap? Hoe zitten hun geldstromen in elkaar en waarom zo? Democratie is geen zaak van uitbesteding aan NGO's die, bedoeld of onbedoeld, enorme afhankelijkheden creëren van de krachten waarvan ze de tegenkrachten of luizen in de pels willen wezen. Wie kraaien zaait, zal in dat geval enorme raven oogsten.
Of ... functioneren pers en parlement niet?
Il faut que le pouvoir arrête le pouvoir.
Ging het bij Montesquieu meer om de spreiding en minder om de scheiding van machten?
Oh, en over 1789 gesproken, was het niet Robespierre die zei toen de scheiding der machten in dat jaar bloedharde realiteit werd:
Het geheim van vrijheid ligt in het onderwijzen van mensen waar het geheim van tirannie ligt in het hen dom houden. En wat een tirannie kwam er...
Ik blijf geloven dat FairFood deze campagne gaat gebruiken om wellicht samen met AH aan de slag te gaan onder het motto dat zonlicht de beste desinfectant is. Open gooien die zaken!
Ik sprak gister iemand die baas was van een wereldbank tijdens haar woelige jaren. Hij gebruikte destijds een mooi beeld toen hij bekritiseerd werd over het beleid: I have 10.000 colleagues that wake up every morning determined to do good.
Ik denk dat inmiddels dat voor de meeste grote organisaties gelden zal. Die 10.000 m/v worden in de beste gevallen zeker door NGO's geinspireerd...