KNAW
Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is ongerust, bleek vorige week uit een bijdrage van de voorzitter en vice-voorzitter in de NRC. ‘We hebben meer dan ooit wetenschappers nodig als hoeders van feitelijkheid, en docenten als ambassadeurs van rationaliteit,’ schreven José van Dijck en Wim van Saarloos. Dat leek me moeilijk te bestrijden. Als er zo hard wordt getwist over de verklaring van feiten, moeten die niet zelf ook ter discussie staan, anders kom je nooit ergens. En om in zulke feiten te voorzien hebben we de wetenschap, dat leek me ook buiten kijf te staan.
Vruchtbare discussie
Maar ik had buiten de waard gerekend. De reacties kwamen snel. Op Foodlog haalde hoofdredacteur Dick Veerman fel uit: beide kopstukken zijn schuldig aan een ‘simplificerende weergave’, een ‘boertige’ en ‘schrikbarende’ verdediging van de wetenschap ‘op zijn allersmalst’. En, als klap op de vuurpijl: ze hadden moeten weten dat het geloof in objectieve feiten en waarheden berust op een misverstand dat reeds lang uit de wereld is geholpen.
Wat mij vooral aan deze gedachtewisseling opviel was hoe gemakkelijk de deelnemers, óók de beide aanstichters van deze discussieronde, de belangrijke begrippen door elkaar halen en hoe moeilijk, of eigenlijk gewoon onmogelijk, het daardoor wordt een vruchtbare discussie te voeren. Eigenlijk zou iedereen het verschil moeten weten tussen feiten, kennis, meningen en ideeën. De discussianten doen echter zonder gêne alsof ze daar niet van op de hoogte zijn. En dan is het is precies zoals met kennis: als je niet op basis van dezelfde definities van begrippen discussieert kan je doorgaan tot je een ons weegt maar tot een groeiend gezamenlijk inzicht kom je nooit.
Sterker nog, de discussie over hoe je feiten moet verklaren is een van de wezenskenmerken van wetenschap.Theorie
Het voorzittersduo bijvoorbeeld, pleit ervoor dat iedereen de wetenschap erkent als ‘hoeder van gezamenlijke feiten’, maar geeft vervolgens voorbeelden waarin niet de feiten worden betwist maar de interpretatie daarvan: de theorieën die ze moeten verklaren. Daarover mag je natuurlijk juist wèl van mening verschillen. Sterker nog, de discussie over hoe je feiten moet verklaren is een van de wezenskenmerken van wetenschap. Die kan leiden tot vervangen van de theorie, tot het aanpassen ervan, of tot het voortbestaan van verschillende kampen, maar een theorie wordt nooit opeens een feit.
Van Dijck en Van Saarloos beklagen zich erover dat de komende Amerikaanse president Trump ‘de empirische bewijzen’ in twijfel trekt ‘die grote aantallen onderzoekers hebben geleverd over de oorzaak van het smelten van ijskappen en de verhoging van de zeespiegel.’ Zij menen dus dat niet alleen dat het opwarmen van de aarde een feit is – daar twijfelen weinigen meer aan – maar ook dat dat geldt voor de oorzaak die veel onderzoekers daarvoor aandragen: het broeikaseffect. Daarbij gaat het echter niet om een feit maar om een verklarende theorie. Die krijgt steun van een grote meerderheid onder onderzoekers. Je kan dus zeggen ‘laten we daar dan maar naar handelen’, maar je kan haar op grond van die meerderheid niet zomaar even tot feitelijke waarheid promoveren.
Als je ieder feit naar hartenlust door een ander mag vervangen, breekt het werk je bij de handen af.Kant
Dat brengt me bij Veerman. Terwijl Van Dale zegt dat een feit datgene is ‘wat werkelijk is of heeft plaatsgehad, [een] gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid of het geschied-zijn vaststaat’, brengt de Foodlogbaas daar unverfrohren tegenin dat feiten niet objectief zijn: ze zijn ‘afhankelijk van belangen en interesses, weten moderne mensen’. Veerman citeert ook Kant, volgens wie ‘waarheid een resultaat is van onze manier van naar de wereld kijken’. Zoveel mensen, zoveel waarheden dus. Nou, daar ben je als onderzoeker mooi klaar mee. Ik ben maar een klein mannetje in vergelijking met Kant en ook geen filosoof, maar wat ik wel meen te weten is dat onderzoek met de uitgangspunten van Veerman en zijn interpretatie van Kant onmogelijk valt te bedrijven. Het heeft dan namelijk geen zin meer om feiten waar te nemen, om uit die waarnemingen een theorie te vormen, om hypotheses te formuleren waarmee je die theorie al of niet kan verwerpen en om die hypotheses in de werkelijkheid te testen. Als je ieder feit naar hartenlust door een ander mag vervangen, breekt het werk je bij de handen af. En trouwens, als je al niet nieuwsgierig bent naar objectiveerbare, onderling deelbare kennis hoef je aan die activiteit sowieso niet te beginnen. Einde onderzoek.
Als er iets desastreus is voor het streven naar vooruitgang in onze gezamenlijke kennis, is het de bewering dat feiten niet objectief zijn en afhankelijk van belangenEen stelling die tot deze conclusie leidt is moeilijk te verdedigen, maar Veerman lijkt het toch te proberen en dat kan hij omdat ook hij begrippen door elkaar haalt. Als hij voorbeelden geeft van de invloed van belangen, blijkt die invloed geen betrekking te hebben op feiten maar op meningen, interpretaties of toepassingen: ‘Nestlé vindt,’ tegenstanders ‘vinden’, ‘voorstanders van vers zeggen dat het gebruik van wetenschap voortkomt uit het belang van Nestlé’. En psycholoog Dan Kahan, die Veerman in een comment aanhaalt uit de NRC, toont aan dat kennis vaak selectief wordt gebruikt, ook door wetenschappers, om deze of gene mening te ondersteunen. Nergens is een praktijkvoorbeeld te vinden van feiten die zèlf veranderen onder invloed van belangen, en dat kan ook niet want het begrip feit zelf zou zich er heftig tegen verzetten.
Mijn conclusie: als er iets desastreus is voor het streven naar vooruitgang in onze gezamenlijke kennis, is het de bewering dat feiten niet objectief zijn en afhankelijk van belangen. Ieder empirisch georiënteerd onderzoek wordt er bij voorbaat mee de bodem in geslagen want er is altijd wel een partij te vinden die ‘er belang bij had’. En het is vernietigend voor dat kleine beetje gemeenschappelijkheid dat in deze gepolariseerde tijd juist extra bescherming verdient omdat het tot effectieve communicatie leidt, in de wetenschap en daarbuiten: consensus over begrippen en definities.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Correct. Uitstekend samengevat. Punt!
Kortom, we kunnen alleen verder komen als elkaars vooronderstellingen (elkaars frame van waaruit data, logica en theorie ontwikkeld en beoordeeld worden) proberen te begrijpen. De enige manier om dat te bereiken is het gesprek. En daarvoor is het noodzakelijk om eerst die frames open en bloot op tafel te krijgen.
Laat eenieder daarvoor eens beginnen met zijn of haar eigen frame, dat blijkt al lastig zat. Misschien ook niet zo vreemd, want het raam waardoor je de wereld aanschouwd is zelf het minst zichtbare deel. Maar zolang we niet zien dat de één door een anders getinte ruit kijkt dan de ander, blijven we in spraakverwarring en onbegrip achter. Het mooie en ironische van de ingewikkelde discussie hieronder is dat de draad zelf een voorbeeld is van wat er gebeurt als de frames verschillen. Dat op zich kan al leerzaam zijn.
Met je tweede alinea ben ik heel blij :)
De eerste kan ik niet beoordelen ;) Maar, om het met mijn gevoel te laten passen, wil ik toch nog toevoegen dat het mij - en ik denk veel anderen - niet gaat om gelijk krijgen, maar om te leren en te begrijpen hoe de dingen in elkaar zitten. Ik vind dat leuk en je doet me echt tekort door te denken dat ik reageer om gelijk te krijgen.
Iedereen wil graag gelijk hebben binnen zijn eigen semantiek en zegt dan van daaruit dat de ander het fout ziet. Ik vind dat prima Liesbeth. Dat is nuttig om te ontdekken waar je langs elkaar heen praat.
Mogelijk definieer jij met feit iets dat als onderdeel van kennis zou kunnen gelden en probeerde ik te definiëren wat een gegeven is - data zeggen we ook wel. Dat is het meest natuurgetrouwe dingetje dat we hebben, juist daar waar het nog geen kennis is maar daaraan kan doen twijfelen. 'Feit' is een weinig precies woord uit het dagelijkse taalgebruik.
En nu zet ik echt een punt.
NB: werkelijkheid als postulaat is geen theorie. Dat is nonsens. Het is immers een heel precies gedefinieerd woord waar -voorzover ik weet- geen discussie over bestaat tussen verschillende perspectieven.
Dick #79 'feiten zijn de ontmoeting van jouw waarneming met de werkelijkheid; de werkelijkheid moet je veronderstellen omdat er anders geen vertrekpunt is (dat heet een postulaat in de kenleer, een logisch noodzakelijke veronderstelling)'
Een veronderstelling over de werkelijkheid is een theorie. Die theorie is het onderwerp van onderzoek. Stel, je hebt aanleiding om te denken dat het eten van roodvlees het risico op darmkanker verhoogt, en veronderstelt dus dat de oude, veronderstelde werkelijkheid (het feit volgens jouw definitie) niet juist is. Het feit, de veronderstelde werkelijkheid die tot dan toe voor waar is aangenomen, is dat er geen verhoogd risico is. Een nieuw 'feit' wordt het slechts dan wanneer met rigor en herhaling kan worden aangetoond dat jouw waarnemingen (en die van anderen) niet aantonen dat het consumeren van roodvlees niet tot een verhoogd risico op darmkanker leidt. Je verwerpt dan de tot dan toe veronderstelde werkelijkheid, want het is nooit aangetoond dat die werkelijk een feit is, het is en blijft een theorie waarbij het altijd mogelijk blijft dat die niet klopt.
Zie je nu dat jij 'feit' op de verkeerde plek definieert Dick? Jouw ontmoeting met de werkelijkheid, als in onderzoek, is juist niet het feit. Fijne dag!