Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen willen het vertrouwen winnen van de consument. Branche-organisatie Nefyto heeft een platform gelanceerd waarop het publiek ‘het eerlijke verhaal over gewasbescherming ’ krijgt voorgeschoteld. Nefyto presenteerde de website gbmfactchecker.nl gisteren tijdens een jaarvergadering in Naaldwijk. Het publiek krijgt op de site informatie over actuele onderwerpen. Die teksten zijn door Nefyto zelf opgesteld. “Inderdaad, wij van WC-eend vinden… We zullen zien hoe dit in de praktijk uitpakt”, aldus Maritza van Asten, directeur van Nefyto. Dat schrijft Trouw onder de kop "Giffabrikanten gaan hun verhaal beter uitleggen".

De krant citeert een bescheiden Van Asten. “Wij hebben nog wel wat te doen als het gaat om het winnen van vertrouwen”, zegt ze. Haar leden zijn ontevreden over het feit dat ze overheidsregels nauwlettend volgen, maar maatschappelijk niet geaccepteerd worden. Greenpeace vindt volgens Trouw dat Nefyto ‘vage transparantievoorstellen’ presenteerde.

In een persbericht zegt Nefyto de dialoog met wetenschap, politici en de samenleving op te zoeken op basis van wetenschap en feiten.

Hoe Trouw die poging ontvangt, wordt meteen duidelijk op basis van eenvoudig te controleren feiten. Volgens de krant werd "vorig jaar ruim 9,5 miljoen kilo aan bestrijdingsmiddelen verkocht in Nederland. Dat is bijna een miljoen kilo meer dan in het jaar ervoor." Verder schrijft de krant, die de afgelopen tijd veel aandacht heeft besteed aan insecticiden, niets over het middelengebruik in Nederland.

In een grafiek die het verloop van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland op een rij zet, laat Nefyto zelf over periodes van steeds drie jaar zien dat het middelengebruik gedaald is.Nefyto verbloemt de stijging binnen het laatste cluster van drie jaar niet en laat in een staatje zien dat een daling die in 2015 werd gerealiseerd in 2016 weer teniet is gedaan door een stijging.
Trouw verbloemt de dalende trend van het middelengebruik in de afgelopen 15 jaar wel. De totale daling noemt Nefyto terecht licht; de afname is nauwelijks groter dan de fluctuatie tussen 2015 en 2016. Interessant zijn echter de duidelijke afname en het beperkte aandeel van het gebruik van insecticiden en de flinke toename van anti-schimmelmiddelen (fungiciden). Nefyto signaleert nat weer als een belangrijke onbeïnvloedbare factor in het middelengebruik, maar verwacht niettemin een verdere daling. Onverklaard blijft niettemin de stijging in 2016, een relatief droog jaar volgens het KNMI.

NB (toegevoegd om 14:40 uur): commentator Jopie Duijnhouwer maakt bezwaar tegen de kop op de EEN ('Kritische krant verdonkeremaant cijfers') in een van de commentaren hieronder. Volgens hem maken zowel Trouw als Foodlog een potje van hun berichtgeving over de cijfers van Nefyto.
Dit artikel afdrukken