Het bedrijf van Alfonso Bialetti, uitvinder van de iconische achthoekige aluminium espressomaker, meldde afgelopen vrijdag dat het een schuld van €67 miljoen heeft. Als het bedrijf niet snel een lening van €35 miljoen krijgt, is het faillissement onafwendbaar, schrijft De Morgen.

Italianen en espresso hebben een eeuwenoude liefdesgeschiedenis. De aluminium koffiepot die Alfonso Bialetti in 1933 ontwierp en die Moka of Moka Express wordt genoemd, is cultureel erfgoed. Er zijn 105 miljoen exemplaren van het simpele koffiemakertje verkocht, maar de concurrentie van moderne koffiezetapparaten met pads en cups is groot. Vorig jaar werd 6% minder gemalen koffie verkocht in Italië, terwijl de verkoop van koffiecapsules met 23% steeg. Ook de opkomst van moderne koffiebars - de eerste Starbucks is intussen open - vreten aan Bialetti’s bedrijfsresultaten.

Overigens is het niet alleen Bialetti die het koffiepotje maakt. Meer Italiaanse fabrikanten maken ze en er komen er veel uit China. De Hema bijvoorbeeld, heeft (of had) een 'eigen' express potje te koop; het wordt gemaakt in China.
De Morgen - SOS Espresso Bialetti: meest iconische koffiepot met uitsterven bedreigd
  • Deel
Druk af