Campina heeft belangstelling voor Fabuless, het ingrediënt van DSM dat de eetlust vermindert. De zuivelproducent voert daar gesprekken over met leverancier DSM, aldus Rob van Leen, hoofd innovaties bij DSM.
Fabuless vermindert de eetlust gedurende vier uur na de maaltijd. Zogenoemde vetbolletjes in het ingrediënt, waarin haverolie en palmolie zit verwerkt, wekken een gevoel van verzadiging op waardoor de behoefte aan eten minder wordt.
Het ingrediënt vooral toegevoegd aan yoghurts. DSM meent dat Fabuless goed aansluit bij de huidige trend dat gezonder en minder eten een natuurlijke en geloofwaardige manier is om het gewicht op peil te houden. Minder calorieën dus zonder een dieet of afslankpillen.
OK yoghurts zijn één van de snelst groeiende markten. Vanwege het gemak van drinketen onderweg en de verrijking met probiotica. Maar als we onze verzadiging nou eens gewoon uit heel vezelrijke producten haalden om niet weer met een mogelijk dubieus of nauwelijks te bevatten fabelachtig niet-vet vet te zitten?
Een supervezelkoekje bij de yoghurt misschien? Ook lekker makkelijk in de trein en auto ;-) En ... nog beter te marketen: the natural solution.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En zo is de cirkel weer rond. Waarom Fabuless aan yoghurts toevoegen waarin van nature al heel veel lekkere vetbolletjes zitten? Ok, je gaat in dat geval wél van langketenig verzadigd naar middellangketenig verzadigd, maar je kunt er ook voor kiezen een klein beetje échte yoghurt te eten in plaats van grotere hoeveelheden Fabulessyoghurt. Gesleutel is goed voor in de voordeur van je huis, je moet dat niet met voeding willen doen...
Jacobus
Melchior, zo simpel is het inderdaad (en je kunt het gewoon uitrekenen - iedereen een rekenapparaatje met het sommetje energie - verbranding = X). Terug dus naar de 'goede burgerlijke keuken', sterker nog naar de hollandse pot, zoals dat ook wordt gesuggereerd door dat RIVM-rapport waar we het hier onlangs over hadden. En natuurlijk: op de fiets of lopend naar je werk ;-)
Overigens: mijn buurman, hoogleraar Plantkunde, loopt iedereen dag vanuit het Centrum van Utrecht naar de Uithof en terug - ik schat zo'n 15 km. Precies om deze reden!
Dick,
Terugkomend op de verzadiging waar het jou om te doen is, moet ik dwangmatig even een wagenwijd openstaande deur intrappen. Alle voeding waar slechts minimaal mee is 'geklooid' - 'husmanskost', 'hausmanskost', de 'volkskeuken', geef het beestje maar een naam - koppelt een superieure satiety index aan een uitgelezen palet micronutriënten en staat in combinatie met voldoende beweging garant voor een 'normale' energie-inname en dus voor een 'normaal' gewicht.
Leuker kunnen we het niet maken.
Melchior.
Jacobus, je hebt volkomen gelijk: het is ook nooit goed! En het is terecht om dat even hardop uit te spreken. Bant DSM eindelijk de transvetten uit dmv een beter vetproduct (een verrijkte palmolie) ga ik weer roepen dat Campina aanzet tot voedselvervreemding!
Correctie dus: ik bedoelde niet te zeggen dat Fabuless een voedingskundig dubieus vet, zoals bijv. P&G met zijn Olean/Olestra hoogstwaarschijnlijk even vergat dat vetten ook nog iets nuttigs doen in onze ingewanden. Wel dat het ons steeds verder als 'harde schijven en Dual Core Pentiums' op pootjes van het begrip van ons eigen lichaam verwijdert. Immers: of we het nu willen of niet, we staan lichamelijk dichter bij de hunter/gatherer mens uit de oertijd dan bij het bebrilde eihoofd dat de hele dag achter een PC en aan de telefoon zit om zijn kostje binnen te halen.
Ik hamerde dus op die educatieve taak die voedingsproducenten en - regulatoren zich best aan mogen trekken tav wat Melchior eerder in deze comments 'stealth food' noemde.
Dick,
Het vetbolletjes-uit-haverolie-en-palmolie-verhaal lijkt aan te sluiten bij het verhaal dat verzadigde vetten uit kokos- en palmolie helemaal niet zo ongezond zijn als wordt beweerd. Het feit blijft dat verzadigde vetten hun naam eer aan doen, ze verzadigen.
Ik ben het vervolgens geheel met je eens dat je verzadiging beter uit voedingsvezels kunt halen, maar als consumenten [even plastisch] de keuze kunnen maken tussen voor het grootste gedeelte onverteerbare droge vezels of tussen heerlijk over de tong rollende vetbolletjes die hun smaak maar vooral gevoel geven aan een maaltijd, dan weet ik wel waar de balans naar toe zal slaan.
Dat gekozen wordt voor vetten uit palmolie líjkt mij positief, maar misschien worden dit soort oliën voor andere doeleinden in het product Fabuless [fantastische marketingnaam overigens] gebruikt...
Jacobus