In de Ondertussen van maandag 17 februari vallen mij deze berichten op:

- op zondag 3 mei 2020 komt de Grand Prix naar Zandvoort. Daarvoor moesten eerder al beschermde padden en hagedissen wijken, maar nu ook zeehonden en vogels. De Formule 1-teams die in Noordwijk verblijven, mogen van het college van de gemeente Noordwijk over het strand – dwars door strandnatuurrreservaat Noordvoort – naar Zandvoort om de files op openbare wegen te vermijden. Een online petitie tegen deze doorgang is al ruim 5.400 keer getekend.

“Als het college toestaat dat de raceteams over het strand mogen pendelen, betekent dat dat ze dwars door strandnatuurreservaat Noordvoort rijden. Dit reservaat op de grens van Noordwijk en Zandvoort wordt getransformeerd tot stiltegebied voor vogels en liefst ook zeehonden. Mountainbikers mogen er niet komen. Wandelaars wordt gevraagd om een wandelpad door de duinen te kiezen, om het strand te sparen.”

- een Big Mac halen bij de McDonald's in China is sinds kort een nieuwe beleving (Reuters). Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakt de fastfoodketen gebruik van ‘contactloze’ ophaal- en bezorgdiensten. In de praktijk betekent dit dat klanten via de app hun bestelling plaatsen en deze vervolgens zelf ophalen op een speciaal daarvoor aangewezen plekje vóór in het restaurant. Starbucks hanteert een soortgelijk ritueel. Wanneer je als klant wél de winkel in wil, moet je eerst even je temperatuur laten checken.

- Den Haag bereidt zich voor op een nieuw boerenprotest, georganiseerd door de Farmers Defence Force (Algemeen Dagblad). De stad verwacht aanstaande woensdag 7.000 boeren waarvan er waarschijnlijk 6.000 met hun trekker komen. De burgemeester van Den Haag – stikstofadviseur Johan Remkes – gaat er vanuit dat de boeren zich aan de afspraken houden en dat daarom een ‘flexibele afsluiting’ voldoende is. De ANWB en Rijksoverheid waarschuwen alvast voor verkeersoverlast. Hoe, waar en wanneer precies? Dat is nog giswerk. De FDF maakt niet bekend wanneer de trekkers de weg op gaan, waar ze vertrekken en hoe de rest van de route is. Ook het weer en de oplettendheid van automobilisten spelen een rol. Wat wel zeker is: "Hoe dichter je bij Den Haag komt, hoe groter de kans dat je last gaat krijgen" aldus de ANWB. "Gelukkig is het op woensdagen rustiger op de snelwegen dan op dinsdagen en donderdagen" (Omroep West).

Door aanhoudende droogte is op meerdere plekken in Australië het drinkwater op (The Guardian). Jagers uit de Belgische provincie Limburg planten 14.000 bomen en struiken om de lokale biotoop te verbeteren voor zowel fauna als flora (Vilt). Wilde bevers stimuleren het wild en verminderen het overstromingsrisico (Independent). Niet cremeren of begraven, maar jezelf laten composteren is echt het beste voor het klimaat (BBC).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken