Dat schrijft de Financial Times. Door het uitvallen van vervoer is de vraag naar olie met een derde afgenomen. Dat veroorzaakt een zodanig groot overschot aan reeds boven de grond gehaalde olie in de markt dat de prijzen onlangs zelfs even onder nul doken. Wie olie kocht, kreeg geld toe.

Volgens de krant kan de markt bij een herstartende economie twee kanten opvallen. De trend naar niet-fossiele bronnen zet door, mede geholpen door eisen aan staatssteun. Of de aantrekkelijkheid van goedkope olie en gas is zo hoog, dat de industrie en consument zich daar weinig van aantrekken. Dat laatste is niet ondenkbaar in de aankomende samenleving waarin consumenten vermoedelijk minder vrij besteedbaar inkomen zullen hebben om te investeren in apparatuur die minder afhankelijk is van fossiele energie. Als de overheid toch zal willen doorzetten, dan zal ze ook de vervangende apparatuur (warmtepomp, zonnepanelen en elektrische auto) van consumenten lange tijd blijvend moeten voorschieten.

In de VS zullen de lage olieprijzen leiden tot marginalisering van de winning van energie uit schaliegas en teerzand. Die leverden daar inmiddels de helft van de energieconsumptie. Omdat het echter een duur, en ecologisch ongunstig winningsproces is, is denkbaar dat de winning stil komt te liggen.
FinTimes - Pandemic crisis offers glimpse into oil industry?s future 
  • Deel
Druk af