Dat zou blijken uit nieuw onderzoek door onderzoekers van het Centre for Academic Child Health van de universiteit van Bristol.

Kieskeurig eten komt volgens onderzoeksleider Caroline Taylor veel voor bij kinderen tot 3 jaar oud, die aan nieuwe smaken moeten wennen. “Over hoe het eetpatroon van kieskeurige eters zich ontwikkelt wanneer zij opgroeien tot tieners is echter maar heel weinig bekend,” aldus Taylor.

Om vast te stellen of het eetpatroon van kieskeurige en niet-kieskeurige eters van 3 jaar oud ook nog verschilt tegen de tijd dat beide groepen 10 en 13 jaar oud zijn, bekeken de onderzoekers de voedselvragenlijsten en verslagen van de langlopende Children of the 90s-studie. Die studie brengt sinds begin jaren '90 de gezondheid van 14.500 gezinnen in Bristol en omgeving in kaart.

Op 10-jarige leeftijd bleken de verschillen tussen de eetpatronen van kieskeurige eters en alleseters nog altijd even groot als op 3-jarige leeftijd. Moeilijke eters aten minder groente, fruit en vlees dan makkelijke eters. Op 13-jarige leeftijd waren de verschillen beduidend kleiner geworden. Volgens Taylor hebben de verschillen geen effect op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Bij extreem kieskeurige eters zagen de onderzoekers op alle leeftijden dat deze kinderen lastige eters bleven en meer (toegevoegde) suikers binnenkrijgen.

Volgens Taylor moeten ouders kinderen op jonge leeftijd aanmoedigen hun voedselkeuzes te verbreden, want jong geleerd is oud gedaan. Ouders kunnen wel wat hulp gebruiken om ze dat te laten doen. Ook zou het helpen als er een meetinstrument zou komen, dat kinderen op sterk kieskeurig eetgedrag screent. Zo’n instrument kan helpen om kieskeurig eetgedrag op tijd te herkennen en in te grijpen.
Dit artikel afdrukken