Volgens bureau Connecting AgriFood van voormalig WUR-varkenseconoom Gé Backus leidt het strenge Brabantse mest- en stalderingsbeleid tot extra schaalvergroting van de Brabantse veehouderij. Backus berekende dat 780 melkveehouders en varkenshouders zullen verdwijnen. De omvang van melkveebedrijven neemt bij ongewijzigd beleid toe met 60%. Door aangescherpt beleid groeit de omvang met 70%. In de varkenshouderij groeit de gemiddelde omvang door aangescherpt beleid met 84%, in plaats van 64%. Dat meldt Boerderij.

Door versneld ingevoerde emissienormen moeten boeren eerder kiezen op te schalen of te stoppen. Het is een logisch gevolg van de grote dieraantallen in de provincie als totaal. Daardoor moeten technische milieumaatregelen worden genomen om weglek van schadelijke stoffen naar het milieu te voorkomen. Dergelijke maatregelen zijn alleen rendabel bij voldoende grote aantallen dieren per productie-eenheid.
Boerenkoepel ZLTO toont zich teleurgesteld en hoopt dat provinciale staten van Brabant in hun vergadering van 7 juli de plannen van GS om het aangescherpte mest- en stalderingsbeleid door te voeren tegenhouden. ZLTO wil haar boeren liever nog enkele jaren de ruimte geven om rustig uit te faseren.
Boerderij - 780 extra stoppers door Brabantse plannen
  • Deel
Druk af