Het is een zeldzame aandoening, statistisch gezien is er dus geen reden voor paniek, maar ouders wordt toch geadviseerd op te letten of hun kind tijdens de pandemie verschijnselen van PMIS of MIS-C vertoont. (Paediatric) multisystem inflammatory syndrome in children, ‘(pediatrisch) inflammatoir multisysteemfalen bij kinderen’, is een aandoening waarbij verschillende organen (hart, longen, hersenen, nieren) acuut aangetast raken door plotse inflammatie, een ongecontroleerde en verkeerd gerichte ontstekingsreactie van het afweersysteem, een zogeheten ‘hyperinflammatory shock’.

Het uit zich in aanhoudende koorts en ernstige ziekteverschijnselen. De precieze oorzaak van de overactiviteit van het immuunsysteem is niet bekend. Wel komt het vaker voor nu er covid heerst, vandaar de waarschuwing. In de meeste gevallen is het verloop van de ziekte niet ernstig en van korte duur, maar soms moet het kind opgenomen worden en is de ziekte zelfs levensbedreigend.

Update
Vorig jaar juli signaleerde Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het al: “Een heel klein deel van de kinderen met covid-19 wordt ernstig ziek.” Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse overheidscentrum voor ziektecontrole en -preventie, publiceerde onlangs een update. Veel nieuws staat daar niet in: “We do not yet know what causes MIS-C.

Wel staat gespecificeerd bij welke symptomen onverwijld medische hulp gezocht moet worden: moeite met ademhalen, pijn of druk op de borst die niet weggaat, verwardheid, niet wakker worden of in slaap vallen, een bleke, grijze of blauwgekleurde huid van lippen en nagelriemen, en ernstige buikpijn.

De symptomen lijken op die van de ziekte van Kawasaki, waar 1 op de 10.000 kinderen van onder de 5 jaar in de Westerse wereld last van kan krijgen, maar wat ook weer overgaat. MIS-C kan evenals kawasaki erfelijk zijn en getriggerd worden door een infectie, nu dus door covid. MIS-C komt voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar, met een piek bij 8 jaar. Er is ook een variant bij volwassenen, MIS-A(dult), maar die is nog zeldzamer.

Een wonderbaarlijk verschijnsel is hoe het immuunsysteem van kinderen anders op een covid-infectie reageert dan dat van volwassenen en ouderen. Het verschil zit in de mate waarin het immuunsysteem ontwikkeld is
Kawasaki
Een wonderbaarlijk verschijnsel is hoe het immuunsysteem van kinderen anders op een covid-infectie reageert dan dat van volwassenen en ouderen. Het verschil zit in de mate waarin het immuunsysteem ontwikkeld is. Het immuunsysteem bestaat uit een aangeboren en een verworven deel. Het verworven deel leert in de loop van het leven bij door te onthouden tegen welke infecties het antistoffen heeft moeten opbouwen. Er is letterlijk sprake van een geheugen. Bij kinderen is het aangeboren deel actiever. En sneller: het covid-19 virus wordt zo snel aangepakt door de afweer, dat het bij veel besmette kinderen niet eens te zien is met een PCR-test.

Ook bij kinderen met MIS-C is vastgesteld dat het covidvirus soms zo snel door het immuunsysteem werd geneutraliseerd, dat de kinderen geen symptomen van covid noch van MIS-C vertoonden. Toch zien veel artsen MIS-C als een complicatie van covid. De weinige kinderen die ernstig ziek worden na covidbesmetting zouden gevoelig kunnen zijn voor MIS-C. In een artikel in The Lancet wordt aan de hand van de bestaande literatuur uit de doeken gedaan hoe MIS-C onderscheiden kan worden van covid (en kawasaki) en waaruit de behandeling moet bestaan.

Inflammaging
Het immuunsysteem van kinderen mag dan beter reageren op de invasie van sommige pathogenen, zoals het covid-virus, en nog niet onderhevig zijn aan inflammaging, ook kinderen kunnen een kwetsbaar immuunsysteem hebben. Inflammaging is een samentrekking van ‘inflammation’ en ‘aging’, inflammatie en ouder worden. Het is een bekend gegeven - en ons door de pandemie weer ingepeperd - dat het klimmen der jaren gepaard gaat met een breekbaardere gezondheid. En aangezien de kracht van het immuunsysteem een functie is van de algehele gezondheid, wordt met het ouder ook de afweer minder.

We moeten veel bewegen en gezond eten om Magere Hein en covid voor te blijven.

Inflammatieprofiel
De afweer versterken, dat is de mantra dezer dagen. Ook kinderen kunnen aan hun immuunsysteem werken zolang ze niet het - hopelijk - ultieme afweermiddel kunnen krijgen: een vaccin.

Finse onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van lichaamsgewicht, kwaliteit van de voeding en lichaamsbeweging van kinderen tussen 6 en 8 jaar op hun biomarkers van inflammatie. De uitkomsten waren voor een groot deel voorspelbaar. Dik worden, slecht eten en veel zitten is ongezond. Maar hier zijn variabelen aan het werk. Dik zijn is slecht, het verhoogt de inflammatie. Maar veel bewegen compenseert dat aanzienlijk.

Slechte eetgewoonten beïnvloeden ook de gezondheid, dat is bekend, maar ook hier verbetert (liefst intensieve) lichaamsbeweging het ‘inflammatieprofiel’ van kinderen meetbaar. In de relatie tussen de variabelen voeding, lichaamsgewicht en fysieke activiteit schuilt iets hoopvols. Dikke kinderen die slecht eten kunnen gezondheidswinst behalen door veel buiten te spelen en te sporten.
Dit artikel afdrukken