De expositie in het Cube Design Museum in Kerkrade neemt bezoekers mee van de allereerste espresso’s - waarin de smaak van verbrande koffiebonen gemaskeerd werd met veel suiker - naar het kopje koffie van de toekomst. Espresso drinken is een ritueel en maakt deel uit van een lifestyle die associaties oproept met Italiaanse plaatsen, sferen en accessoires. Denk aan kopjes, koffiepotten, professionele koffiemachines en cafés. Daarnaast staan Italiaanse ontwerpen bekend om een mooie balans tussen traditie en innovatie en vormen ze binnen de designwereld een speciale niche.

De tijdreis begint in 1910, toen de vraag naar een kopje koffie buiten de deur snel toenam, en dus ook naar ontwerpers die apparaten kunnen ontwikkelen om snel koffie (espresso) te zetten. Je ziet de door de decennia heen ontwikkelde peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en de bijbehorende design serviezen. De veranderende vorm en functie in espressomachines en serviezen weerspiegelen het veranderende tijdsbeeld.

De espressomachine ‘La Cornuta’ van de wereldberoemde Italiaanse architect Giò Ponti, ter waarde van een kwart miljoen euro, vormt het hoogtepunt van de expositie. Verder zijn er machines te bewonderen van merken als Victoria Arduino, Bialetti, en Faema.

Kom zelf beleven hoe espresso continue de band met zijn publiek opnieuw aanhaalt en zichzelf bevestigt als een over de hele wereld herkende Italiaanse lifestyle.

Informatie
Datum: 21 april t/m 28 oktober
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Cube Design Museum, Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade
Prijs: €11 (regulier ticket), €44 (gezinsticket 2 volwassenen + 3 kinderen)

Kijk op de website voor meer informatie over de expositie.
Dit artikel afdrukken