Na de ontdekking van 2 smientenpoepjes met H5N8 lijkt een zekere mate van rust terug te keren over de Nederlandse pluimveesector. Terwijl voormannen uit de sector vorige week nog hevige kritiek uitten op staatssecretaris Dijksma's beperkende maatregelen om de verspreiding van het griepvirus te voorkomen, tonen ze zich nu zeer tevreden met de versoepeling daarvan. Het proces tegen de Staat waarmee ze dreigden, is van de baan.

Ophokken blijft van kracht
Stallen mogen weer voorzien worden van nieuwe slachtkuikens en regio's kunnen weer ontsloten worden zodat eiervervoer en slacht niet onmogelijk worden gemaakt. Wel blijven strenge maatregelen van kracht in de getroffen gebieden waar uitbraken zijn geconstateerd. Tevens moeten buitenkippen voorlopig blijven opgehokt.

Verzoek om 'signaal' teneinde vertrouwen te herstellen
Boerderij meldt daarnaast echter dat de export van broedeieren nagenoeg is stilgevallen. Nederland leverde wekelijks ca. 6 miljoen eieren met daarin nog ongeboren vleeskuikens aan landen buiten de EU ter waarde van 0,9 miljoen per week. Zij willen zolang Nederland zelf voorzichtig is met N5H8 geen eieren uit Nederland. Hetzelfde geldt voor landen binnen de EU.

Markten functioneren op gevoel. Pas wanneer Nederland zelf zijn binnenlandse maatregelen opheft, zal de markt voor Nederlandse broedeieren in het buitenland weer opengaan, zegt voorzitter Jacques de Lange van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens. Hij roept de staatssecretaris dan ook op tot een 'signaal' aan het buitenland om het vertrouwen te herstellen. Dat schrijft Boerderij.

Hygiëne, vrije uitloop en onzekerheid
De staatssecretaris herhaalde gisteren wat ze al direct na de constatering van H5N8 in Hekendorp stelde: alle nadruk moet worden gelegd op hygiëne. Boeren moeten sterieler leren werken tussen het buitenmilieu van hun erf en het binnenmilieu van hun stallen.

Wat dit zal gaan betekenen voor kippen met vrije uitloop is nog geheel onbekend. Dergelijke houderijsystemen zijn immers niet te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Niettemin valt te constateren dat noch commerciële vrije uitloopkippen noch hobbykippen met N5H8 zijn gevonden.
Alle besmette kippen werden op gesloten bedrijven aangetroffen. Dat feit maakt de vondst van de 2 smientenpoepjes met de H5N8 besmetting minder rustgevend.

De onzekerheden die uit dergelijke feiten voortgaan, maken het afgeven van een 'signaal' op korte termijn spannend. De broederijbedrijven vragen er om nijpende bedrijfseconomische redenen toch om. De steunmaatregelen die de broeders krijgen, zijn onvoldoende om hun bedrijven op wat langere termijn in de benen te houden bij een langdurige voortzetting van de boycot tegen Nederlandse broedeieren.

Fotocredits: Hay alguien ahí?, Evelio Sánchez
Dit artikel afdrukken