In de afgelopen elf jaar is het aantal speciaalbier-brouwers in Nederland gegroeid van 64 (2003) naar 220 nu. Alleen al het afgelopen jaar openden zestig microbrouwerijen hun deuren, meldt het Klein Bier Collectief in het AD.

De speciaalbieren vinden gretig aftrek bij een groeiende groep afnemers, die uitgekeken zijn op een gewoon pilsje. Speciaalbieren zijn er in alle soorten en smaken: 'zoete, fruitige, stevige of rokerige bieren, er is ontzettend veel variatie. Iedereen zijn smaak zit er wel tussen.' En die mooie bieren drink je niet meer uit een gewoon fluitje, daar komt een speciaal Tulpglas voor kijken. Nog een reden voor de afnemende bierconsumptie in ons land.

'Je drinkt vaak een glas of twee. Het is een vorm van beleving. Er wordt niet meer gedronken om te drinken,' besluit een woordvoerder van de vereniging van bierliefhebbers Pint.

Lokaal
De expansie zit 'm niet in landelijke bieren. Het AD schrijft: Veel brouwerij-eigenaren zijn hobbyisten en verspreiden hun producten alleen in de regio, misschien wel dé kracht achter het succes. 'Veel hobbybrouwers zijn thuis begonnen. Als het bier in de smaak valt, wordt er vaak verder gekeken en starten zij een kleine brouwerij', zei Keinemans. 'Ze beginnen dan vaak met een of twee mensen. Als het dan positief uitpakt, zoals bij de Jopen brouwerij uit Haarlem of brouwerij 't IJ uit Amsterdam, dan kan het personeelsbestand snel groeien.

De redactie van deze krant dronk recent een aantal malen de cuvée de Zatte van Brouwerij 't IJ in Amsterdam. Zo'n biertje smaakt naar meer dan beleven alleen.
Dit artikel afdrukken