Het LEI rekende al eens uit dat er nog genoeg te eten is, als het weer oorlog wordt en Nederland niet meer kan importeren. Maar het menu wordt wel wat saai denken Martijn Katan (hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam), Rudy Rabbinge (hoogleraar aan de Wageningen Universiteit) en Corné van Dooren (Voedingscentrum).

Geen geïmporteerd voer meer voor de Nederlandse productiedieren, betekent minder vlees en melk. Rabbinge denkt dat het dan blijft bij één keer per week rundvlees. Katan ziet wat glaasjes melk voor kinderen en zwangere vrouwen.

Een andere vraag is natuurlijk: waarom zouden we alleen maar uit eigen land willen eten als we bellen met apparaten die in China gemaakt worden, rijden in Duitse en Japanse auto's en machines maken die we over de hele wereld verkopen?
Varkensvlees wordt moeilijk, want die varkens eten grotendeels geïmporteerd voer. Konijnen en kippen houden moet nog wel lukken volgens de kenners, want die eten restjes van ons bord en uit de groentenindustrie.

Hoewel er baktarwe is ontwikkeld dat geschikt is gemaakt voor teelt in Nederland, heeft onze traditionele tarwe volgens Rabbinge niet de bakkwaliteit om er brood of pasta van te maken. Geef die dus maar aan de kippen en voer de koeien er een beetje mee bij. Haver, boekweit, gerst en rogge doen het goed in ons land. Wij kunnen toe met minder volkorenbrood en gaan aan het roggebrood, de havermoutpap en de boekweitpannenkoeken.

Ploeg de weilanden om, adviseert Katan. Teel groenten, peulvruchten, koolzaad, aardappels en knollen in de nieuwe akkers, want die groeien hier goed. Hoewel Nederland veel appel-, peren- en kersenbomen telt, zou de Nederlandse fruitproductie te laag zijn om te kunnen voorzien in twee stuks fruit per dag. Voor voldoende calorieën, vezels en eiwitten zullen we meer aardappels en peulvruchten moeten eten, zegt van Dooren. “En we hebben de Noordzee nog. Een harinkje per week moet ook kunnen." Foodlog rekende recent voor dat de Noordzee genoeg te bieden heeft: een halve kilo vis per week. Dat harinkje lukt dus wel.

Zonder import kunnen we producten als koffie, 'normale' thee en chocolade producten natuurlijk wel vergeten. Net als bananen, kiwi's en citrusfruit.

Vraag aan onze boerenlezers: wat vinden jullie nou eigenlijk van de adviezen van deze experts van de Hollandse koude grond? Een andere vraag is natuurlijk: waarom zouden we in vredestijd alleen maar uit eigen land willen eten als we bellen met apparaten die in China gemaakt worden, rijden in Duitse en Japanse auto's en machines maken die we over de hele wereld verkopen?
Dit artikel afdrukken