Havermoutpap, konijnenbout en veel groente. Nieuwszender RTL dook een tijdje geleden in ons menu als we in plaats van 75% van wat we eten te importeren, alleen nog van onze eigen boeren eten. Vraag aan onze boeren: hoe denken zij over de adviezen die de nieuwszender uit de monden van de experts optekende?
Het LEI rekende al eens uit dat er nog genoeg te eten is, als het weer oorlog wordt en Nederland niet meer kan importeren. Maar het menu wordt wel wat saai denken Martijn Katan (hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam), Rudy Rabbinge (hoogleraar aan de Wageningen Universiteit) en Corné van Dooren (Voedingscentrum).
Geen geïmporteerd voer meer voor de Nederlandse productiedieren, betekent minder vlees en melk. Rabbinge denkt dat het dan blijft bij één keer per week rundvlees. Katan ziet wat glaasjes melk voor kinderen en zwangere vrouwen.
Hoewel er baktarwe is ontwikkeld dat geschikt is gemaakt voor teelt in Nederland, heeft onze traditionele tarwe volgens Rabbinge niet de bakkwaliteit om er brood of pasta van te maken. Geef die dus maar aan de kippen en voer de koeien er een beetje mee bij. Haver, boekweit, gerst en rogge doen het goed in ons land. Wij kunnen toe met minder volkorenbrood en gaan aan het roggebrood, de havermoutpap en de boekweitpannenkoeken.
Ploeg de weilanden om, adviseert Katan. Teel groenten, peulvruchten, koolzaad, aardappels en knollen in de nieuwe akkers, want die groeien hier goed. Hoewel Nederland veel appel-, peren- en kersenbomen telt, zou de Nederlandse fruitproductie te laag zijn om te kunnen voorzien in twee stuks fruit per dag. Voor voldoende calorieën, vezels en eiwitten zullen we meer aardappels en peulvruchten moeten eten, zegt van Dooren. “En we hebben de Noordzee nog. Een harinkje per week moet ook kunnen." Foodlog rekende recent voor dat de Noordzee genoeg te bieden heeft: een halve kilo vis per week. Dat harinkje lukt dus wel.
Zonder import kunnen we producten als koffie, 'normale' thee en chocolade producten natuurlijk wel vergeten. Net als bananen, kiwi's en citrusfruit.
Vraag aan onze boerenlezers: wat vinden jullie nou eigenlijk van de adviezen van deze experts van de Hollandse koude grond? Een andere vraag is natuurlijk: waarom zouden we in vredestijd alleen maar uit eigen land willen eten als we bellen met apparaten die in China gemaakt worden, rijden in Duitse en Japanse auto's en machines maken die we over de hele wereld verkopen?
Dit artikel afdrukken
Geen geïmporteerd voer meer voor de Nederlandse productiedieren, betekent minder vlees en melk. Rabbinge denkt dat het dan blijft bij één keer per week rundvlees. Katan ziet wat glaasjes melk voor kinderen en zwangere vrouwen.
Een andere vraag is natuurlijk: waarom zouden we alleen maar uit eigen land willen eten als we bellen met apparaten die in China gemaakt worden, rijden in Duitse en Japanse auto's en machines maken die we over de hele wereld verkopen?Varkensvlees wordt moeilijk, want die varkens eten grotendeels geïmporteerd voer. Konijnen en kippen houden moet nog wel lukken volgens de kenners, want die eten restjes van ons bord en uit de groentenindustrie.
Hoewel er baktarwe is ontwikkeld dat geschikt is gemaakt voor teelt in Nederland, heeft onze traditionele tarwe volgens Rabbinge niet de bakkwaliteit om er brood of pasta van te maken. Geef die dus maar aan de kippen en voer de koeien er een beetje mee bij. Haver, boekweit, gerst en rogge doen het goed in ons land. Wij kunnen toe met minder volkorenbrood en gaan aan het roggebrood, de havermoutpap en de boekweitpannenkoeken.
Ploeg de weilanden om, adviseert Katan. Teel groenten, peulvruchten, koolzaad, aardappels en knollen in de nieuwe akkers, want die groeien hier goed. Hoewel Nederland veel appel-, peren- en kersenbomen telt, zou de Nederlandse fruitproductie te laag zijn om te kunnen voorzien in twee stuks fruit per dag. Voor voldoende calorieën, vezels en eiwitten zullen we meer aardappels en peulvruchten moeten eten, zegt van Dooren. “En we hebben de Noordzee nog. Een harinkje per week moet ook kunnen." Foodlog rekende recent voor dat de Noordzee genoeg te bieden heeft: een halve kilo vis per week. Dat harinkje lukt dus wel.
Zonder import kunnen we producten als koffie, 'normale' thee en chocolade producten natuurlijk wel vergeten. Net als bananen, kiwi's en citrusfruit.
Vraag aan onze boerenlezers: wat vinden jullie nou eigenlijk van de adviezen van deze experts van de Hollandse koude grond? Een andere vraag is natuurlijk: waarom zouden we in vredestijd alleen maar uit eigen land willen eten als we bellen met apparaten die in China gemaakt worden, rijden in Duitse en Japanse auto's en machines maken die we over de hele wereld verkopen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En de exotische VOC-keuken?
Ik kan dit alleen maar toejuichen: korte lijnen, groentes van het seizoen in plaats van een overdaad aan exoten en tomaten, paprika's, komkommers in de winter. Overal waar mensen wonen kan in de nabijheid groente worden geteeld. Niks saai, van de 50+ groentes liggen er maar een handvol in de super, de rest is een saai eenzijdig assortiment geworden, het hele jaar hetzelfde, aangevoerd vanuit Spanje, Marokko, Ethiopië en Zuid-Amerika.
Het kan gelukkig op kleine schaal in Vlaanderen: CSA in Vlaanderen.
En in Nederland: CSA in Nederland. In het staatje op pagina 3 blijkt dat hun aantal groeit.
Sommige bedrijven leveren 50 verschillende soorten inlandse groentes van volle grond, met af en toe bescherming van een kas. In Vlaanderen is een gemiddeld CSA bedrijf 1,6 ha groot met 155 afnemers (leden). Voor een stad met 155.000 inwoners zijn dan gemiddeld 1.000 CSA bedrijfjes nodig voor noodzakelijke voorziening van groentes. (1.600 ha grond).
Groothandel en supermark(ch)ten? dat moet dan anders.
Alle exotische producten naar de luxe delicatesse verhuizen, eventuele tekorten importeren en betalen vanuit de exportinkomsten van non-food, handel en dienstverlening.
Vooral rogge voor het brood telen, net zoals in Duitsland, waar een groot deel van het brood van rogge en spelt wordt gemaakt, vaak met een zuurdesem procedé. Pastaproducten van spelt doen het goed, spelt doet het beter dan andere tarwe.
Nederlanders drinken veel en grote koppen koffie, waarom?
Thee lusten de meesten al niet meer en is daarom bijna allemaal al geparfumeerd, een truc die je ook met gedroogde spinazie kunt uitvoeren. Van veel inheemse wilde en geteelde gewassen kan ook thee worden gezet, van brandnetel tot munt.
Dus niet zomaar verwijzen naar het land der fabelen, 't Is een kwestie van organiseren en plannen.
De baktarwe heeft niet de gewenste kwaliteit omdat calorieën de voorkeur krijgen boven micronutriënten. Dit is decennia lang de prioriteit geweest (bij veredeling, monocultuur, zaaidichtheid etc.).
Geen import meer van wereldwijd veevoer? Daar gaat je fosfaatoverschot.
"Minder vlees en melk." (Eens per week klinkt onrealistisch laag, maar dat terzijde.) Allemaal grasgevoerd. Dat worden dus gezondere vetzuren en meer vitamine A en D. Wederom, meer nutriënten per calorie.
Peulvruchten, aardappelen? Ook niks mis mee. En boekweitpannenkoeken zijn nu al het lekkerst.
De geschetste situatie is geen probleem, het is een oplossing.
Je onttrekken aan de wereldmarkt van voeding lost een hele hoop problemen op waar we de laatste decennia mee zitten. Obesitas en andere moderne ziekten zijn grotendeels te herleiden tot een te grote hoeveelheid calorieën per micronutriënt. Ter illustratie: Het Cubaanse zorgstelsel wordt geprezen omdat Cubanen zo gezond zijn. Ik denk dat dit eerder ligt aan de handelsblokkade. Het wordt hen lastig gemaakt om de lege calorieën te kopen die zich als voedsel voordoen. Ze zijn grotendeels aangewezen op lokale voeding.
"Waarom zou je in vredestijd uit eigen land willen eten?" Hoe ga je anders de boeren steunen? Bij een kleiner beschikbaar aanbod krijgen de boeren een hogere prijs per product, zodat het mogelijk is voor boeren om te blijven bestaan. Dit wordt bij de krimpende marges van tegenwoordig alleen maar lastiger.
Je hoeft de grenzen niet expliciet dicht te gooien voor geimporteerd voedsel. In het bijzonder producten als koffie en cacao, die hier niet te telen zijn, blijven welkom. Maar waarom zouden we géén importheffing hebben op producten die onze boeren uit de markt prijzen?
Tenslotte: Er is geen reden voor een voedselmarkt om saai te blijven, in het bijzonder in Nederland. We maken "on-Nederlands goede wijn" (Domein Aldenborgh), we maken sojasaus die Japanse chefkoks de vingers doet aflikken (Tomasu), er is geen land met meer kleinschalige bierbrouwerijen per hoofd van de bevolking, er komt ongeëvenaard lekkere kefir uit De Lutte (al zeg ik het zelf).
Ik vind het niet zo'n zinloze exercitie, Peter. Je zult ze de kost moeten geven die vinden dat zo'n levenswijze wenselijk is. Behalve voor koffie dan natuurlijk. Je kunt dat trouwens best van cichorei maken, doen ze in Zuid Afrika nog steeds. Smaakt wel vreselijk nmm, maar alles went. De Boeren beschouwen dat als hun échte koffie...
Kiwi zou in Nederland ook best kunnen lukken, in ZA en Nieuw Zeeland wordt dat in dezelfde streken gedaan als appels. Beetje bescherming in de winter en nog wat klimaatsverandering en het zal volgens mij best willen groeien.
Dat van die varkens begrijp ik niet. Dat zijn nog grotere restjeseters dan kippen, daar moeten we toch wel genoeg reststromen voor kunnen vinden? Voor onszelf tenminste, niet voor de export uiteraard. Alleen al die aardappelschillen al, als rijst en zo niet meer mag.
Misschien niet direct een antwoord op de gestelde vraag, maar een andere kijk op de Nederlandse voedselproductie. Een positieve kijk die aansluit bij het groeiende gezondheid bewustzijn van de burgers.
En als we dan ook nog voedsel gaan produceren met toegevoegde waarden voor de consument?
Weer de voedende waarden zoals in de evolutie bedoeld kunnen meegeven waarom zou ons voedsel dan niet opgewaardeerd kunnen worden? Ook internationaal in beeld komt door de kansen die het heeft. Dat in het licht van het toenemende ziek en zeer ( gegevens van onze medische faculteiten) en het toenemende medicatie gebruik ( ook door die faculteiten in beeld gebracht.
Wat zou het mooi zijn de bodem onze medicijn kast en de boer/tuinder de dokter van de toekomst.
Ons voedsel het medicijn (waar en wanneer heb ik dat eerder gehoord?) ook nog eens zonder schadelijke bijwerking.