Een maand zonder frisdrank. Fizz Free February moet Britse jongeren en kinderen stimuleren om een maand lang de frisdrank te laten staan. De 'challenge' is bedoeld om de gewoonte altijd maar fris te drinken te doorbreken. Al die suikerhoudende drankjes leiden tot overgewicht en tandbederf.

De Londense stadsdeelraad van Southwark startte vorig jaar het initiatief. Dit jaar volgen meerdere regio's het voorbeeld.

Ook bekende Britten, zoals televisiekok Hugh Fearnley-Whittingstall en de vice-partijleider van Labour Tom Watson sporen onder meer scholen aan om #gofizzfree te gaan. “Fabrikanten vergiftigen onze kinderen met grote hoeveelheden suiker in hun frisdranken. Met talloze kinderen die lijden aan tandbederf, obesitas en zelfs diabetes, moeten we iets doen om mensen op het gevaar van teveel suiker te wijzen”, aldus Watson in de Guardian.

Watson liet via een parlementaire vraag uitzoeken dat in 4 jaar tijd het aantal tieners met diabetes met 70% steeg. Op zijn website roept Watson iedereen op om mee te doen aan Fizz Free February. Zelf slaagde Watson erin om zijn eigen type 2 diabetes om te keren met een streng, suikervrij dieet en bewegingsregime.

Sinds april vorig jaar geldt in Engeland een suikerbelasting. Dat neemt niet weg dat in een blikje Coca-Cola Classic nog altijd 145% van de dagelijkse suikerbehoefte van een kind zit.
Dit artikel afdrukken