De basis van Replica wijnen is een doodordinaire Amerikaanse bulkwijn. Die wordt verrijkt met precies de juiste hoeveelheden smaakstoffen van de te kopiëren wijn, die nauwkeurig is geanalyseerd. Wijnkenners kunnen het origineel en de nepwijn niet van elkaar onderscheiden. Replica Wine levert al aan wijnwinkels, supermarkten en restaurants in 49 staten. Critici spreken van ‘Frankenstein-wijn.’
Kopiëren, vervalsen en modificeren van wijn is een grote plaag voor de wijnbranche. We beschreven al verschillende technieken, zoals een stroomstoot die jonge wijn heel snel doet rijpen en een eikenhouten fles die houtlagering vervangt. Maar ook gewone wijn wordt volop 'bijgestuurd', met industriële additieven zoals "kleurextracten, eikextracten, aromatische gisten, artificiële suikers, zuren en tannines, kunstmatige enzymen, sulfiet..." Ronduit kopiëren op molecuulniveau is dan weer nieuw. Hoewel, nieuw? "Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel," zegt Hicks. "Eigenlijk doen wij op basis van wetenschappelijke data hetzelfde, maar dan goedkoper."
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jos, ik vind het in ieder geval beslist niet verkeerd.
Hier spreekt men van 'schande' als het om het namaken gaat van wijn.
Als het over het namaken van vlees gaat is het hosanna in den hoge.
#3 Dick,
Het ging mij dus juist om die replica wijn. Moet daar dan wel vermeldt worden wat er allemaal aan toegevoegd is? Jam moet suiker bevatten, dus ongezoete producten heten nu 'vruchtenspread' of 'fruitbeleg', terwijl je bij yoghurt juist ziet 'Griekse stijl' of zo. Het ene is beschermd en het andere weer niet.
Op wijnetiketten hoeft wettelijk maar weinig gedeclareerd te worden, Sytske. Dat biedt commercieel veel kansen.
Zoals al vaak besproken op FL: wijn is de afgelopen decennia geweldig in smaakkwaliteit verbeterd dankzij levensmiddelentechnologie. Dit is de volgende stap: smaak namaken. Knap.
Op flessen wijn zien je nooit welke hulpstoffen er allemaal zijn toegevoegd.
In hoeverre moet dit bij replica wijn dan wel gebeuren? Ze kunnen toch hopelijk niet meeliften op hetgeen voor wijn geldt?